7 tips om met je kinderen in de auto te reizen

  1. Veiligheid staat voorop
  2. Plan de reis van tevoren
  3. Kinderen dragen comfortabele kleding, zonder kou of warmte
  4. Licht voedsel en veel water
  5. De gevreesde duizeligheid, kan het worden vermeden?
  6. Speelgoed, spelletjes, liedjes… voor een leuke reis
  7. De copiloot, een geweldige bondgenoot om afleiding voor de bestuurder te voorkomen

Om een veilige en comfortabele reis te hebben, is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen, maar ook om kinderen met een positieve instelling voor te bereiden. Ontdek hier de sleutels tot een perfecte reis voor het hele gezin.

Over het algemeen kijken gezinnen uit naar de zomervakantie, het paasweekend of een weekend om op pad te gaan op zoek naar een paar vrije dagen. Die tijd kan echter voor sommige gezinnen een slechte tijd worden wanneer ze met de auto met kinderen moeten reizen.

1.Veiligheid staat voorop

Alvorens een autorit met kinderen te plannen, is het essentieel om voor elk kind een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem (CRS) te hebben op basis van hun leeftijd, gewicht en lengte. Het gebruik van kinderzitjes is verplicht voor kinderen tot 1,35 meter lang, hoewel het gebruik ervan wordt aanbevolen tot ze 1,50 meter lang zijn.

We raden aan om kwaliteitskinderzitjes te gebruiken. Vergeet niet dat het gebruik ervan het risico op overlijden met 75% vermindert en het risico op een letsel met 95%. Als u de SRI niet gebruikt, brengt u de veiligheid van de minderjarige in gevaar en kunnen ze u een boete van 200 euro kosten met intrekking van vier punten van het rijbewijs.

2. Plan de reis van tevoren

Kinderen hebben niet hetzelfde vermogen om als een volwassene zich aan verschillende situaties aan te passen. Over het algemeen houdt geen enkel kind er van om vastgezet te worden met harnassen of veiligheidsgordels in een kinderzitje en een lange reis kan erg oncomfortabel en vermoeiend zijn voor het kind.

Probeer de reis te maken via de veiligste wegen, zoals snelwegen en vierbaanswegen, die ontspannen en rustig rijden mogelijk maken en waar u service- en restaurantgebieden vindt om onderweg verschillende tussenstops te maken. Als u met de auto reist met kinderen, zult u moeten anticiperen op frequentere stops en u niet moeten haasten tot de aanbevolen twee uur (of 200 afgelegde kilometers) op een normale reis.

Daarnaast raden we je aan om de haltes te organiseren volgens de route om onvoorziene gebeurtenissen te vermijden. Plan je reis rekening houdend met tankstations, snelheidscamera’s, zwarte vlekken, enz.

3. Kinderen dragen comfortabele kleding, zonder kou of warmte

Voor elke reis is het noodzakelijk om te zorgen voor de kleding die je draagt, omdat je in de auto enkele uren zult doorbrengen zonder verder te gaan dan de stoel. In het geval van kinderen wordt deze aanbeveling belangrijker als je niet wilt dat ze de reis doorbrengen met klagen dat hun shirt jeukt, dat hun broek te strak zit, of dat ze het koud of warm hebben. Je kunt het beste kiezen voor ademende katoenen kleding die niet aansluit op het lichaam en bewegingsvrijheid geeft zonder druk.

Wat de temperatuur in de auto betreft, daar wordt aanbevolen deze tussen de 21 en 23 graden Celsius te hebben. Het voorkomt dat de omgeving extreem koud of heet wordt en dat de koude lucht van de airconditioner het kind direct bereikt. Wij adviseren u een jas of handdoek bij de hand te hebben om deze eventueel te kunnen bedekken.

4. Licht voedsel en veel water

Zwaar, calorierijk of vet voedsel wordt afgeraden voordat u aan een reis begint. Naast het veroorzaken van duizeligheid, is het heel goed mogelijk dat het ongemak veroorzaakt voor zowel u als voor de kleintjes. Een volwassene kan het ‘vasthouden’ tot ze hun bestemming bereiken, maar een kind zal jammeren en huilen, een zeer stressvolle situatie voor zowel de bestuurder als de andere passagiers.

Vermijd het door licht voedsel aan te bieden, goed te verteren en in kleine hoeveelheden. Vergeet niet om meerdere flessen water mee te nemen om het kind te hydrateren, zowel tijdens de reis als bij de stops die je maakt tijdens de reis. Vermijd koolzuurhoudende dranken.

5. De gevreesde duizeligheid, kan het worden vermeden?

Kinderen vanaf 3 jaar kunnen tijdens het reizen met de auto duizelig worden, omdat wat de hersenen waarnemen niet is afgestemd op de signalen die worden ontvangen door de oren, organen die verantwoordelijk zijn voor het evenwichtsgevoel. Het resultaat is misselijkheid, ongemak, braken, overmatig zweten, vaker geeuwen…

Om duizeligheid te voorkomen, wordt een lichte maaltijd in kleine hoeveelheden aanbevolen voordat u op reis gaat, aangezien het gemakkelijker is om duizelig te worden op een lege maag. De beste zitplaats is die achteraan in het midden, omdat op deze manier het kind, zolang het niet in de tegenovergestelde richting van de rit gaat, zijn ogen kan richten op een verafgelegen punt van het landschap. Lezen, films of gameconsoles verhogen het risico op duizeligheid, net als een niet geventileerde cabine met een hoge temperatuur en agressief rijden en rijden door gebieden met veel bochten.

In het geval dat de eerste symptomen verschijnen, moet u eerst het raam openen en proberen de lucht uw gezicht te laten bereiken.Als het niet weggaat, moet je stoppen om af te koelen.

6. Speelgoed, spelletjes, liedjes… voor een leuke reis

“Hoeveel verder?”, “Ik verveel me”… zijn enkele zinnen die kinderen tijdens een lange reis herhalen zonder te stoppen. Het beste voor een rustige reis is dat het kind zo lang mogelijk slaapt.

Als de kleine niet erg slaperig is, doet de copiloot er goed aan om spelletjes te organiseren om de reis leuker te maken: liedjes zingen, in het landschap voorwerpen zoeken die met een bepaalde letter beginnen, merken en modellen tellen van auto’s of auto’s zoeken op kleur zijn enkele opties voor de kleintjes. Je kunt ook technologie gebruiken en een film of tekenfilm opzetten tijdens de reis, of hem laten spelen met een tablet of videogameconsole, als hij tenminste geen kind is dat vatbaar is voor bewegingsziekte.

Vergeet niet wat van zijn favoriete speelgoed mee te nemen, zodat hij zichzelf kan vermaken. Laat ze natuurlijk niet los in het passagierscompartiment achter, want bij een aanrijding worden het echte projectielen. Bij 60 km/u betekent traagheid bijvoorbeeld dat het gewicht van objecten wordt vermenigvuldigd met 56.

7. De copiloot, een geweldige bondgenoot om afleiding voor de bestuurder te voorkomen

Een uitgevoerde studie concludeerde dat baby’s en jonge kinderen de metgezellen zijn die de bestuurder de meeste afleiding bezorgen. Het is duidelijk dat een reis met kinderen vermoeiend kan zijn als ze niet stoppen met klagen, huilen of je aandacht vragen. In die zin wordt de rol van de copiloot of een andere volwassene die in de auto reist essentieel om de bestuurder te helpen om zich volledig op zijn rijtaak te concentreren.

Het kan ook voorkomen dat de bestuurder de enige volwassene in het voertuig is. In dat geval is het het meest aan te raden om alles zo dicht mogelijk bij je te laten zodat het kind het zonder hulp kan oppakken. Indien nodig is het het veiligst om de auto zo vaak mogelijk te stoppen en de kleine te verzorgen.

Niets beters om files, verveling, duizeligheid en vermoeidheid bij een kind te vermijden dan ’s nachts te reizen. Als u liever overdag rijdt, volg dan deze 7 tips en wees geduldig. Het belangrijkste is dat je veilig op je bestemming aankomt, dus stel geen aankomsttijd in en maak de nodige tussenstops.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.