Aguilas – Aguilas via Cartagena, Alicante, Murcia en Lorca

 1. Aguilas, Murcia
 2. Mazarrón, Murcia
 3. Cartagena, Murcia
 4. La Unión, Murcia
 5. Alicante, Alicante
 6. Elx (Elche), Alicante
 7. Orihuela, Alicante
 8. Murcia
 9. Alhama de Murcia, Murcia
 10. Aledo, Murcia
 11. Totana, Murcia
 12. Lorca, Murcia

San Juan de los Terreros, het dorpje waar ik woon in de provincie Almeria, is een rustig dorpje waar niet veel te zien en te doen is. Daarom kunnen overwinteraars baat hebben om tijdens de maanden dat ze hier zijn eens iets anders te doen. Dat iets anders kan dan een rondrit van een kleine 400 km zijn waarbij we van Aguilas terug naar Aguilas rijden maar we gaan langs Mazarrón, Cartagena, La Unión, Alicante, Elche,Orihuela, Murcia, Alhama de Murcia, Aledo, Totana en Lorca.

Hierna volgt een korte beschrijving van de steden en dorpen waar we op onze uitstap langs komen. Reken wel op enkele dagen om deze trip te maken.

1.Aguilas, Murcia

Foto: haven en kasteel van Águilas

Bernhard Hampp

De stad Águilas werd in de zeventiende eeuw gesticht en is sindsdien enorm uitgebreid. De twee belangrijkste bouwwerken zijn het Ayuntamiento (stadhuis) in mudejarstijl en de Iglesia de San José, beiden op de Plaza de España. De klim naar het Castillo de San Juan de las Águilas op de top van een heuvel levert een mooi uitzicht op de baai en de grotten op. Verder staat het Carnaval van Águilas op de lijst van Nationaal Toeristisch Belang.

Neem de N332 richting Mazarón, ongeveer 48,5 km en 40 minuten.

2. Mazarrón, Murcia

De belangrijkste plaatsen in het kleine stadje zijn het Castillo de los Vélez met de ruïne van een oude klokkentoren en de Iglesia de San Andrés die een mooi zestiende eeuws mudejarplafond heeft. Een korte rit van 5 à 6 km brengt u naar de Puerto de Mazarrón aan een mooie baai met lekker zwemwater.

Neem de RM-E22 richting Cartagena, ongeveer 34,4 km en 44 minuten.

3. Cartagena, Murcia

Cartagena is de grootste marinehaven van Spanje en het is tevens een belangrijke handelshaven. De stad werd gesticht in de derde eeuw voor Christus door de Carthaagse leider Hasdrubal maar zij werd onder de Romeinen de hoofdstad van de streek. De stad raakte tijdens de Moorse overheersing in verval maar ze herwon haar belangrijke positie tijdens de regeringen van Filips II en Karel III. Tot de belangrijkste gebouwen behoren de Iglesia de Santa Maria la Vieja, de Romeinse Torre Ciega (Blinde Toren) en het Ayuntamiento (stadhuis).

Foto: stadhuis van Cartagena

Moríñigo

In de dokken vinden we de eerste onderzeeër ter wereld. Hij is te water gelaten door Isaac Peral in 1888. Hoge trappen leiden naar de ruïne van het Castillo de la Concepciòn. Hier krijg je een mooi uitzicht over de stad en de haven.

In de stad zijn er twee nationale musea, het Museo Archeológica bezit een mooie collectie Romeinse voorwerpen en er is een filiaal van het Museum van de Marine.

Neem de A 30 richting La Uniön, ongeveer 15 km en 15 minuten.

4. La Unión, Murcia

De oude mijnbouwstad La Unión was meer dan een eeuw geleden een belangrijk centrum voor de winning van looderts. De Mercado (markt) en de Casa del Piñón zijn twee belangrijke voorbeelden van een bouwstijl uit het begin van de twintigste eeuw waarbij veelvuldig gebruik werd gemaakt van smeedijzeren versieringen. De marktplaats fungeert als toneel tijdens het beroemde festival Cante de las Minas (liederen uit de mijn) dat alle jaren in augustus wordt gehouden en waar de beste zangers en gitaristen samen komen en er voorstellingen geven van hun eigen stijl van flamenco.

Neem de AP-7 en N-332 richting Alicante, ongeveer 101 km en 1 uur en 27 minuten.

5. Alicante

Alicante is een belangrijke aanvoerhaven voor de Costa Blanca. Het grote Plaza de Calvo Sotelo vormt het kloppende hart van de stad. Hier vandaan voert de Avenida del Dr. Gadea naar de haven en de Esplanade de España. Deze lange promenade, lommerrijk door de rijen palmbomen en geplaveid met veelkleurige mozaïeken is een van de aangenaamste plekken van Alicante om te kuieren.

De oude stad kent twee belangwekkende gebouwen, de Basìlica de Santa Maria die vanaf de veertiende eeuw een aantal keren verbouwd is en een rijk versierd interieur heeft en dan is er nog het Ayuntamiento (stadhuis) dat gekenmerkt wordt door twee vierkante torens en een rijk versierde gevel. Vlakbij staat de zeventiende eeuwse Catedral de San Nicolás, gewijd aan de patroonheilige van de stad. Het Museo Arquelógico heeft exposities met vondsten uit de streek, schilderijen en munten. Vanaf het Castillo Santa Barbara, op de top van een heuvel, heeft men een schitterend uitzicht.

Foto: Castillo Santa Barbara

In de haven van Alicante zorgen de boten van de plaatselijke bevolking voor een kleurige toon tussen de vele buitenlandse jachten.

Neem de A70 richting Elx (Elche), ongeveer 27,65 km en 27 minuten.

6. Elx (Elche), Alicante

De trekpleister in Elx is het unieke palmbos maar neem toch eerst een kijkje in de stad die met zijn witte huizen en zijn witte daken wat Mohammedaans aandoet. Vanaf de toren van de zeventiende eeuwse barokke Basilica de Santa Maria heeft men een uitzicht over de stad en het palmbos. Het Palacio de Altamira, in de veertiende eeuw gebouwd als verblijf voor de Spaanse koningen, is opgenomen op de Spaanse monumentenlijst.

Op het terrein van het Parque Municipal staat het Museo Arquelógico. In de collectie bevindt zich een kopie van het borstbeeld van de “Dame van Elx” waarvan men aanneemt dat het een Iberisch beeld uit de derde of de vierde eeuw is. Het origineel werd in deze streek gevondenen het is tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Madrid. Er is ook nog een Museo de la Artesania de la Palma (kunstnijverheid).

De Palmeral de Europa (Palmbos van Europa) ligt in het oosten van de stad en het is de grootste dadelpalmplantage van Europa. Er zijn gidsen beschikbaar om u wegwijs te maken. De Feniciërs plantten de eerste palmen, de Moren breidden de tuin uit met dadelpalmen, De palmbomen kunnen wel 25 m hoog worden maar sommigen worden nog hoger. In de Huerto del Cura (Plantage van de pastoor) kunt u de Palmeria Imperial zien en men neemt aan dat hij ouder is dan 150 jaar. De boom heeft zeven stammen die allen uit een hoofdstam komen. Cacteeën, bloemen en planten luisteren deze prachtige tuin verder op. ’s Winters worden de dadels geoogst door vruchten uit de vrouwelijke planten te snijden. Na de oogst worden de kronen van de mannelijke planten opgebonden om de bladeren te laten verbleken. Deze worden dan in het hele land verkocht voor de processie op Palmpasen.

Het Misteri d’Elx is een toneelstuk met als onderwerp de Hemelvaart van de Maagd Maria. Het is een unieke gebeurtenis die doorgaat op 14 en 15 augustus.

Neem de AP 7 richting Orihuela, ongeveer 36 km en 40 minuten.

7. Orihuela, Alicante

Orihuela ligt op de oevers van de Segura die volop water aanvoert voor de irrigatie van de citrusplantages in de omgeving. De Cerro de Oro (Gouden Heuvel) doemt in de achtergrond op.

De naam van de stad is waarschijnlijk afkomstig van het Romeinse Aurariola. Tijdens de aardbeving van 1829 liep de stad veel schade op en zo is de meerderheid van de gebouwen afkomstig van na die datum. Toch zijn er nog een aantal belangrijke gebouwen zoals de Kathedraal van El Salvador die in de veertiende en de vijftiende eeuw gebouwd werd en we vinden daar een mooi gotisch gewelf.

Verder is er nog de laat-gotische Iglesia de Santiago en de Iglesia de Santo Domingo. Die maakte deel uit van de faculteit der Letteren van de Universiteit van Orihuela die in de zestiende eeuw werd opgericht.

Neem de N340, A 7 richting Murcia, ongeveer 38 km en 33 minuten.

8. Murcia

Murcia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de autonome regio. De stad strekt zich uit op de beide oevers van de Rio Segura en de stad ligt in het hart van de huerta (een vruchtbaar, geïrrigeerd gebied). Murcia is een bisschopszetel en een universiteitsstad.

Foto: kathedraal van Murcia

De kathedraal, het belangrijkste bouwwerk in de stad werd gebouwd in de veertiende eeuw, later zijn er renaissancistische en barokke invloeden aan toegevoegd. Zij heeft een indrukwekkende barokke gevel en een schitterende achttiende eeuwse klokkentoren. In de Capilla de los Junterones zijn overvloedig renaissance decoraties aangebracht evenals in de laat gotische Capilla de los Vélez. Het museum in het kloostergedeelte herbergt een aantal waardevolle voorwerpen.

Het Palacio Episcopal (bisschoppelijk paleis) is beroemd om zijn klooster. Laat u beslist niet het oude Casino ontgaan, een van de indrukwekkendste in zijn soort en het is gebouwd op het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

Er zijn een aantal musea zoals het Museo Arquelógico, het Museo de Belles Artes en het Museo Internacional del Traje Folklórico dat een collectie kostuums uit alle delen van Spanje bezit.

Neem de MU 30, A 7 richting Alhama de Murcia, ongeveer 40 km en 30 minuten.

9. Alhama de Murcia, Murcia

Op de weg naar Alhama de Murcia kan men zijn tocht even onderbreken in Alcantarilla en dat ligt ongeveer op 9 km van Murcia. Daar kan men het Museo de la Huerta bezoeken en ook een geweldig groot oud waterrad. Het rad heeft de naam noria en het werd door de Moren gebruikt voor de irrigatie. Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van het gebied dat vooral uit citrusplantages en tuinderijen bestaat.

De tocht gaat verder langs citrusplantages en velden naar een grote rotsformatie die bekroond wordt door de toren van een Moorse vesting.

Aan de voet ligt de oude badplaats Alhama de Murcia die bekend is voor zijn warme, geneeskrachtige zwavelhoudende bronnen. Er zijn nog steeds enkele resten uit de Romeinse tijd en ook de kleine kerken San Lázaro en La Concepción zijn een bezoekje meer dan waard..

Neen de N-340 en RM-502 naar Aledo, ongeveer 21 km en 30 minuten.

10. Aledo, Murcia

Aan de zuidkant van de Sierra Espuña ligt de kleine middeleeuwse stad Aledo, beroemd om zijn oude kasteel. Dit kasteel was lange tijd in handen van de ridderorde van Calatrava (1085-1160),. Het kasteel lag een tijd op de frontlijn tijdens de Moorse bezetting van nog een deeltje van Spanje nadat zij tijdens de Reqoncuista waren terug gedreven.

Neem een kijkje in La Calahorra, bij de resten van de oude muren en in de Iglesia de Santa Maria la Real waar men nog een middeleeuws beeld kan vinden.

Neem de RM-502 naar Totana, ongeveer 10 km en 16 minuten.

11. Totana, Murcia

Onder de Romeinen had Totana enige betekenis. De zestiende eeuwse Iglesia de Santiago heeft een fraai barok portaal en een mudejarplafond uit de zeventiende eeuw. De fontein werd in de zeventiende eeuw gemaakt door Juan de Uceta. Ga ook eens kijken in de Ermita de Santa Eulalia , beroemd is het mudejardak en de zestiende eeuwse muurschilderingen.

Neem de A 7 naar Lorca, ongeveer 23 km en 27 minuten.

12. Lorca, Murcia

Aan het begin van het dal van de Guadalentin ligt de stad Lorca, een landbouwcentrum. De stad was een bisschopszetel onder de Visigoten en door de Romeinen werd de stad Ilurco genoemd. Voor de Moren was de naam Lurka.

Op de heuvel liggen de resten van een Moors kasteel dat gebouwd werd tussen de dertiende en de vijftiende eeuw. Verder liggen de middeleeuwse kerken van Santa Maria, San Juan en San Pedro. Lager op de heuvel ligt de Iglesia de San Patricio en zij dateert uit de zestiende en de zeventiende eeuw en zij heeft een renaissance toren en een barok portaal.

Foto: stadhuis van Lorca door
Murcianboy

Op hetzelfde plein staat het Ayuntamiento dat gebouwd werd in de zeventiende en de achttiende eeuw. Andere belangrijke gebouwen zijn het Palacio de los Guevara de oude Korenbeurs en de Torre de los Garcia de Alcázar, hier kan je een wapencollectie vinden.

Neem de C3211 en de N332 richting Aguilas, ongeveer 37 km en 29 minuten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.