De mooiste wandelgebieden in Spanje

 1. Parque Natural Somiedo
 2. Tenerife
 3. Parque Nacional Picos de Europa
 4. Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido
 5. Parque Nacional Aigüestortes y Lago de San Mauricio
 6. Sierra de Montsant
 7. Parque Nacional Sierra Nevada met Las Alpujarras
 8. Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas
 9. Sierras de Gredos en Guadarrama
 10. Gran Canaria
 11. Meer informatie over wandelen in Spanje

Hieronder lees je details over deze gebieden met interessante links binnen Oppad.nl en daarbuiten.

1. Parque Natural Somiedo

Foto: zicht op het park door
ALusitana

Ligging Asturië. Onderdeel van het Cantabrisch Gebergte Landschap Het terrein kenmerkt zich door extreme vormen: glooiende hellingen met brede dalen afgewisseld met steile kloven en verticale rotswanden. Op weg naar de toppen (max. 2200 m) kom je eerst door beukenbossen en over brañas, bergweides met pittoreske herdershutten. Hogerop wordt het landschap ruig en is de bodem begroeid met alpiene, toendra-achtige planten. De noordkant van het park is het natst en groenst, door de regen die de Golf van Biskaje aanvoert. Bijzonderheden Er komen nog wolven en beren voor. Het is uitgeroepen tot Unesco Biosfeer Reservaat. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

2. Tenerife

Ligging Canarische Eilanden Landschap: Vulkanisch eiland, met hoge bergen die steil aflopen naar zee. De grootste vulkaan is El Teide (3718 m), tevens Spanjes hoogste berg. Bijna de helft van het eiland is beschermd natuurgebied, waaronder Nationaal Park Cañadas del Teide. Op zeeniveau bestaat het decor uit vetplanten, cactussen en palmbomen. Vanaf 700 meter hoogte loop je door een groen (regen)woud van varens en daarboven, na een brede strook dennenbossen, kom je terecht in een landschap van kraters en lavavelden in rode, bruine, gele en grijze tinten. Uitgestrooid over de lavavelden van de Teide liggen grillige rotsblokken. Bijzonderheden. Grote variatie in landschappen. Voor de beklimming van de Teide heb je een vergunning nodig. De site is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Galego, Euskera, Engels, Frans en Duits. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

3. Parque Nacional Picos de Europa

Ligging Asturië, Castilië-León en Cantabrië. Onderdeel van het Cantabrisch gebergte. Landschap Hooggebergte  (> 2500 m) van kalksteen met grillige messcherpe pieken, zoals de beroemde Naranjo de Bulnes, hotspot voor rotsklimmers. Tegelijk vind je in het park de diepste grotten van Spanje. Het gebied is opgebouwd uit drie bergmassieven die worden doorsneden door rivieren en diepe kloven. Het mooiste is het westelijke massief, het Macizo Occidental, met bossen, weides, ravijnen en meren. De hoogste piek, Peña de Cerredo (2648 m, Macizo Central) is bijna het jaar rond bedekt met sneeuw. In de loofbossen vinden we veel klein wild, rondom de toppen adelaars en gieren. Bijzonderheden Het gebied herbergt de grot Sima de la Cornisa en die is 1.507 meter diep. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

4. Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido

Ligging Aragón, Aragonese (Centrale) Pyreneeën. Landschap Indrukwekkend hooggebergte met torenhoge pieken van kalksteen die het domein zijn van gieren en gemzen. Volgens de legende zouden de hoogste toppen, Cilindro de Marboré (3325), Monte Perdido (3355) en Pico de Añisclo (3259), de harten zijn van de ‘Tres Sorores’, drie herderinnen die liever in steen veranderden dan zich overgeven aan een bende soldaten. Het park omvat enkele reusachtige canyons,  Ordesa (de grootste, ‘Grand Canyon’), Anisclo (de diepste), Escuain en Pineta, met hier en daar spectaculaire, door kolkende rivieren gevormde watervallen. Bijzonderheden In de zomer beperkt aantal bezoekers tot park. Grote kans op lammergieren: aaseters met een vleugelspanwijdte van bijna drie meter. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

5. Parque Nacional Aigüestortes y Lago de San Mauricio

Foto: het park

Josep Borrut

Ligging Catalonië, Catalaanse Pyreneeën. Landschap Dichtbij N.P. Ordesa (2 uur rijden over bergweggetjes), maar veel lieflijker. Het park staat bekend om z’n meren en meertjes, meer dan 50, waarvan het Lago de San Mauricio het grootste is. Door het harde graniet in dit deel van de Pyreneeën kon het smeltwater van de gletsjers uit de laatste ijstijd niet wegsijpelen. Daardoor zijn aan de voet van de Els Encantats (2748), de Montardo (2833) en andere scherpe bergtoppen spiegelgladde meren ontstaan. Langs de hellingen en door de valleien kletteren watervalletjes en stromen allerlei riviertjes. Bijzonderheden In het park vinden we de imposante lammergieren. Gemoedelijke sfeer in de omringende dorpjes. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

6. Sierra de Montsant

Ligging Catalonië. Landschap De Sierra de Montsant (Het Heilige Gebergte) is een compact, maar imposant gebergte. Je wandelt door een ruig kalksteenmassief met prachtige, stille dorpjes, sommigen bovenop een rots gebouwd. De hoogste top is nog geen 1200 meter (Roca Corbatera, 1163 m). Opvallend is de tafelberg met de Moorse naam Gäbal al-Barka – de gezegende berg. De meest symbolische berg is de Montsant, een imponerende tafelberg met steile kalkkliffen die hoog uit de omringende heuvels oprijzen. Het gebergte bestaat grofweg uit enorme kloven (barranco’s), gortdroge plateaus en talloze kerkjes en kapellen die vaak diep in de rotsen liggen. Beste tijd Maart t/m juni en sept t/m nov. Bijzonderheden Een redelijk onbekend wandelparadijs (waar heerlijke wijnen vandaan komen).

7. Parque Nacional Sierra Nevada met Las Alpujarras

Ligging Andalusië. Onderdeel van de Betische Cordillera. Landschap De Sierra Nevada, ‘Besneeuwde bergketen’ heeft zestien bergtoppen boven de 3000 meter. Het is het hoogste gebergte van het vasteland van Spanje, de hoogste top is Mulhacén (3479 m). Op de zuidelijke, groene hellingen van de Sierra Nevada ligt Las Alpujarras, een 70 kilometer lange strook van oorspronkelijk droge hellingen, gespleten door diepe ravijnen. Je vindt er de beroemde witte dorpjes van de Alpujarras, oase-achtige gehuchten omgeven door moestuinen en olijf-, vijg- en amandelgaarden. Dit in cultuur gebrachte vruchtbare land met berber-achtige dorpjes is een erfenis van de Moren. Beste tijd Hogerop: juli – half sept; lagere delen: april-half juni en half sept – begin nov.  Bijzonderheden Indrukwekkende hoge bergen (na de Alpen de hoogste bergketen van West-Europa) en vruchtbare dalen. Hogere delen van de Sierra Nevada vormen nationaal park. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

8. Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas

Foto: sierra de Cazorla

Jürgen Paeger

Ligging Andalusië, provincie Jaén. Eveneens onderdeel van de Betische Cordillera. Landschap Een ‘verkreukeld’ verfrommeld landschap bezaaid met magnifieke formaties van kalksteen. Ze zijn onderdeel van verschillende complexe gebergtes, niet extreem hoog, maar wel extreem mooi, en ze worden gescheiden door hoge vlaktes en diepe rivierdalen. Tussen de drie gebergtes, Cazorla, Segura en Las Villas, liggen de stroomdalen van de Guadalquivir en de Segura. Hoogtes van 500 meter boven zeeniveau tot de 2107 m hoge piek van de Cerro las Empanadas. Beste tijd April, mei, juni, september, oktober. Bijzonderheden Dicht bebost, veel wild. Het grootste beschermde natuurgebied in Spanje. Unesco Biosfeer Reservaat. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

9. Sierras de Gredos en Guadarrama

Ligging Regio’s Castilië-La Mancha/Castilië-Leon. Hoogste deel (> 2500) van de lange bergketen die de grote centrale vlakte van Spanje splitst (Sistema Central). Landschap De Sierra de Gredos is het hoogste en meest ontoegankelijke gebergte van Centraal Spanje. Er zijn prachtige paden naar nog nauwelijks bezochte valleien, met woeste bergkammen als decor. Mooie bergmeren in het La Vera-gebied. De Sierra de Guadarrama is anders. Een dicht vertakt netwerk van goede voetpaden waaiert uit naar glooiende kammen en opeen gepakte granieten torens. Het hoogste punt is de Pico Almanzor Pico Almanzor (2592 m). Beste tijd Mei/juni en september/oktober. Bijzonderheden Uitersten aan landschappen, open ‘luchtige’ kammen versus dicht opeen staande graniettorens. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

10. Gran Canaria

Ligging Een van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan, 210 km verwijderd van de noordwestkust van Afrika. Landschap In het noorden subtropisch, in het zuiden stukjes zandwoestijn. Grotendeels is dit een heerlijk ruig, ruw eiland waar je werkelijk alles vindt. Van bergen tot woestijn, van bossen tot kloven, van stuwmeer tot strand. Er zijn canyons, vulkaankraters en palmoases. Beste tijd om te wandelen Januari t/m mei, dan is de eilandflora het mooist. In de winter kun je in het zuiden zonnebaden, terwijl er in het binnenland nog sneeuw op de toppen ligt. Je kunt het hele jaar door wandelen, hoewel de hoge temperaturen eind juni en september niet altijd aangenaam zijn. Wil je meer weten over deze wandeling, kijk dan op de website van Oppad.

11. Meer informatie over wandelen in Spanje

Meer informatie kan men hier op de site vinden onder de rubriek “Wandelen in Spanje”. Men kan algemene info vinden maar ook wat men moet doen als het misloopt en men hulp nodig heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.