De Romaanse kerken van de vallei van Bolu

  1. Geschiedenis van de muurschilderingen in de vallei van de Boi
  2. De kerk van Sant Climent de Taüll
  3. De kerk van Santa Maria de Taüll
  4. Kerk van Sant Joan de Boi
  5. De kerk van Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall
  6. De kerk van Sant Feliu de Barruera
  7. De kerk van la Nativitat de Durro
  8. De kapel van Sant Quirc de Durro
  9. De kerk van Santa Maria de Cardet
  10. De kerk van Santa Maria de Cóll

De kerken van de vallei van Bolu zijn een verzameling van negen Romaanse kerken gelegen in de vallei van Bohi, dat is het Catalaanse deel van de Alta Ribagorza, in de provincie Lérida.

1.Geschiedenis van de muurschilderingen in de vallei van de Boi

In het begin van de XXste eeuw was er een groot enthousiasme om de Romaanse muurschilderingen te bestuderen en te catalogiseren in de kerken in de vallei van Bohi. Ze werden ontdekt door geleerden en hun enige drijfveer was hun eigen economische belangen.

Foto: Muurschildering in de kerk van Sant Climent de Taüll

Tussen 1905 en 1909 heeft het college van musea van Barcelona een getrouwe kopie van de fresco’s laten maken en deze afbeeldingen werden verspreid in de kunstwereld. Uiteindelijk werden er voldoende kopers gevonden, vooral in de Verenigde Staten en de muurschilderingen verdwenen naar musea en particulieren in de Verenigde Staten.

Het geval van Taüll is een uitzondering omdat de ganse bevolking weigerde om de schilderingen uit de kerk te laten verwijderen, geen schilderingen maar ook geen andere kunstwerken. Zij bereikten een akkoord met het bestuur van Catalonië en met het bisdom van La Seu de Urgel.

Uiteindelijk besliste men dat de schilderingen beter bewaakt zouden zijn in het museum van Barcelona, ver weg van de gevaren van diefstal en andere verkopen. Een ganse ploeg Italiaanse restaurateurs verrichtte de taak om de schildering naar het museum over te brengen en om in sommige gevallen reproducties aan te brengen in de plaatselijke kerken.

De Romaanse schilderingen van Taüll zijn nu bewaakt in de musea en ze zijn ook  wereldberoemd geworden. Daardoor werden ze gewilde studie objecten voor grote kunstenaars. De meeste schilderingen zijn nu beschermd in de musea van Barcelona en in dat van Vic.

2. De kerk van Sant Climent de Taüll

De kerk van Sant Climent de Taüll werd ingewijd op 10 december 1123 door de bisschop van Roda.

Foto: Kerk van Sant Climent de Taüll
Núria Pueyo

Dit is een kerk met drie beuken, gescheiden door kolommen in de vorm van een cilinder en bekroond met 3 halfronde nissen. Het dak met 2 hellingen is gemaakt van hout. De klokkentoren met 6 verdiepingen bevindt zich geschakeld aan het gebouw waarvan het geen integraal deel van uitmaakt.

De hoofdingang ligt aan de zuidkant en heeft een halve puntboog. Binnenin de kerk bevinden zich een aantal fresco’s die geschilderd zijn door een onbekende kunstenaar. De “pantocrator”, dat is in het christelijk geloof een verwijzing naar de Almachtige Vader of naar Christus, van de kerk is momenteel in het Museo Nacional de Arte de Cataluña. Deze pantocrator is een van de mooiste en belangrijkste exemplaren van Romaanse kunst in Catalonië.

3. De kerk van Santa Maria de Taüll

Ook deze kerk is ingewijd in 1123 en werkte als de enige parochie in de gemeente.Taüll tijdens de 18 de eeuw. De structuur van deze kerk is gelijkaardig met de kerk van Sant Climent. De beneden grondse verdieping heeft 3 beuken en 3 nissen. De klokkentoren kan men vinden in het centrum van de kerkbeuk.

Foto: Kerk van Santa Maria de Taüll
raul2010

Binnenin de kerk vinden we een aantal fresco’s, die bestudeerd werden door Josep Puig i Cadafalch in 1907. We benadrukken speciaal de fresco van de Santa Maria met kind en dit wordt ook tentoon gesteld in het Museo Nacional de Arte de Cataluña.  U kan ze ook zien hier op de site, de foto bovenaan is deze fresco.

4. Kerk van Sant Joan de Boi

Dit is ook een kerk met 3 beuken. Oorspronkelijk was de dakbedekking van hout maar men wijzigde dit in een stenen dakbedekking. De klokkentoren, die in een duidelijke Lombardische stijl gemaakt is, is geschakeld met de zijbeuk die aan de zuidkant gelegen is. Er zijn slechts 2 van de originele verdiepingen bewaard gebleven en het laatste deel van de klokkentoren is later bijgebouwd.

Foto: Kerk van Sant Joan de Boi
Núria Pueyo

Deze kerk heeft ook een opmerkelijke collectie schilderingen uit de XIIde eeuw en tussen deze schilderingen zijn er een aantal met afbeeldingen van verschillende fabelachtige dieren. De originele schilderingen zijn ook in het Museo Nacional de Arte de Cataluña en in de kerk kan men enkel de reproducties bekijken.

5. De kerk van Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall

Deze kerk werd tot artistiek historisch monument verklaard in 1962. Het is een gebouw met slechts één beuk met een halve cirkelvormige nis.

De zijkant heeft een zuilengang met cilindrische kolommen. De klokkentoren is in zijn typische Lombardische bouwstijl gebouwd heeft 6 verdiepingen met een totale hoogte van 23 meter.

Foto: De kerk van Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall
PMRMaeyaert

In de sacristie staat er een groep sculpturen uit de XII de eeuw die bekend staan als “de kruisafneming”. Het geheel van de sculpturen is gescheiden, een deel staat in het Museo Nacional de Arte de Cataluña en het andere staat in het Museo Episcopal van Vic.

6. De kerk van Sant Feliu de Barruera

Deze kerk verschijnt voor de eerste maal in de archieven op het einde van de XIII de eeuw maar toch weten we weinig van haar geschiedenis.

Foto: De kerk van Sant Feliu de Barruera
Ainhoa

De kerk ligt in de gemeente Barruera en het is een gebouw met één beuk bedekt met een halfrond gewelf. De kerkbeuk begint met een halfronde nis.

7. De kerk van la Nativitat de Durro

Deze kerk ligt op een hoogte van 1.386 meter in het kleine dorp Durro. De kerk verschijnt voor de eerste maal in documenten in de XI de eeuw toen ze toebehoorde aan het graafschap van Pallars.

Foto: Iglesia de la Nativitat
Xavigivax

De stijl en de karakteristieken zijn zeer gelijkaardig aan de vorige beschreven kerken. De kerk heeft een kerkbeuk, een zijnis en de kerktoren telt 5 verdiepingen met zeer weinig openingen.

8. De kapel van Sant Quirc de Durro

Dit is een kleine kapel met een simpele architectuur. De kerkbeuk is afgesloten door een tongewelf en is verder afgesloten door het koor. De ingangspoort is een boog met een sluitsteen.

Foto: Sant Quirc de Durro
Ainhoa

Verder is de kapel zeer weinig verlicht en alleen door een patrijspoort en in het beginpunt zijn er kleine openingen in de westkant.

9. De kerk van Santa Maria de Cardet

Dit is een kerk met geringe afmetingen met slechts één beuk, afgedekt met vier stukken ribgewelf.

Foto: De kerk van Santa Maria de Cardet
Gustau Erill i Pinyot

De kerk staat op een hellend terrein en de absis van twee verdiepingen is op een hoger niveau dan de centrale kerkbeuk. In de absis is er ook een crypte. Deze kerk is de parochiekerk van het dorpje Cardet.

10. De kerk van Santa Maria de Cóll

Deze kerk staat ook bekend onder de naam van de kerk van Maria-Hemelvaart. De kerk bestaat uit een kerk beuk afgedekt met een tongewelf.

Foto: De kerk van Santa Maria de Cóll
Ainhoa

De klokkentoren is vierkant en heeft 2 verdiepingen, in de eerste verdieping zijn er de ramen en in de tweede verdieping zijn de klokken. Men denkt dat deze kerk gebouwd is in de helft van de XIII de eeuw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.