Eten en drinken in Spanje

Eten en drinken in Spanje is geen probleem, de meeste bars serveren ook altijd wel iets te eten maar denk er aan, uit eten gaan in het noorden van Spanje is iets anders dan in het zuiden of in het centrum van het land.

Als we nog maar kijken hoe de gemiddelde Spanjaard zijn dag verdeeld wat zijn voeding betreft is het totaal anders dan wij in het koude noorden gewoon zijn.

De dag start met de “desayuno”, dat is het ontbijt, en op het eerste zicht geeft dit niet voldoende energie om te overleven tot aan het middagmaal. Het ontbijt bestaat uit “cafe con leche”, koffie met zeer veel melk en brood, toast of “churros”, gefrituurde stokjes met suiker op.

Foto: churros, een favoriet Spaans ontbijt
Dominik

Omdat dit niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.30 een tweede ontbijt. Dit ontbijt is meestal een koffie met een zoet broodje of “pan con tomate” en dat is brood met tomaat. Er is ook nog de mogelijkheid om een “bocadillo” te nemen en dat is een broodje met beleg.

Krijgt men na dit alles toch nog honger en moet men iets eten voor het middagmaal dat tussen 14.00 en 15.00 genomen wordt dan is er nog altijd nog de tapabar.

De “comida” is het middagmaal en bestaat uit minstens 3 delen, een voorgerecht, een hoofdgerecht en en een nagerecht.  Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren, een salade en is dan gevolgd door het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is.

In de late namiddag, zoiets van tussen 17.00 en 19.00 is er de “merienda”, een licht maal of een snack. Daarom lopen de tapabars terug vol tot ongeveer 20.00.

In de grote steden kan het avondmaal eerst om 23.00 geserveerd worden dus heeft men iets nodig tussen het middagmaal en het avondmaal. Behalve als men buitenshuis eet is dit maal veel lichter dan het middagmaal.

Ook de gerechten zijn verschillend, van bonenschotels in Asturië tot gerechten met nog altijd een Moorse invloed in Andalusië. Heb je interesse om Spaans te koken, kijk dan eens op Leven in Spanje, je kan hier een 300 traditionele recepten vinden van de plattelandskeuken.

Naast eten is er ook drinken en dan denken we in de eerste plaats aan de Spaanse wijn. Maar er is veel meer beschikbaar, met en zonder alcohol. Dikwijls zijn er ook verfrissende dranken beschikbaar om gemakkelijk de zomer door te komen. Meer informatie over Spaanse dranken kan je vinden op Spaanse Dranken en op Op Café.

Als we in Spanje naar een café gaan dan kan het iet of wat moeilijk zijn om de juiste bestelling te geven. Neem nu een gewone koffie, een koffie met melk is geen café con leche maar het is een cortado. Een café con leche is een koffie met véél melk. Meer informatie over op café gaan kan je vinden op Op Café.

Spanje is een groot land en er is niet één Spaanse keuken maar er zijn tal van regionale keukens. Over deze regionale keukens kan je meer lezen op de Culinaire Rondrit.

Foto: fabada asturiana
Juan J. Martínez

Een typische Spaanse drank is wijn en je kan meer informatie vinden over de Spaanse wijn op Spaanse Wijnen.

Spanje een wijnland, ja maar ook een bierland. Een korte rondrit door de geschiedenis van het bier in Spanje.

Vegetarische gerechten worden steeds populairder maar hoe pak je dit aan in een ander land en je kent de plaatselijke keuken niet zo best. Je kan meer informatie hierover vinden op overleven als vegetariër.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.