Feria del Caballo

 1. Oorsprong
 2. De huidige toestand
 3. Gegevens
 4. Flamenco
 5. Eigenaardigheden
 6. Andere activiteiten
 7. Website
Foto: Paseo Principal Feria del Caballo
El Pantera

La Feria del Caballo is een jaarmarkt die elk jaar in mei gehouden wordt in Jerez de la Frontera, Andalusië. De jaarmarkt werd opgenomen op de lijst van Internationaal Toeristisch Belang. Deze jaarmarkt is samen met de Semana Santa het belangrijkste feest in de stad.

1.Oorsprong

De jaarmarkt is ontstaan uit de paardenhandel in de middeleeuwen waar de veehandelaars zich verzamelden om zaken af te sluiten.

Een document van 13 september 1481 geeft de ligging van de jaarmarkt, vanaf de Puerta del Real tot calle Francos, inclusief de Plaza de la Yerba.

Tijdens vele jaren in de twintigste eeuw was deze jaarmarkt een van de twee beurzen die in Jerez doorgingen, de andere jaarmarkt was de jaarmarkt van de Druivenoogst in september. Momenteel gaat die nog altijd door maar onder een andere vorm.

2. De huidige toestand

Foto: zone met attracties
El Pantera

De jaarmarkt van het Paard gaat een week na de Feria de Abril in Sevilla door (die op haar beurt afhangt van de Semana Santa) en voor de Romería del Rocío. Tijdens de feesten en door de week (de jaarmarkt duurt normaal zeven dagen maar de laatste jaren is het eerder negen dagen, twee weekends en de weekdagen) defileren de paarden met hun ruiters, die zoals vroeger, moeten verkocht worden. Tijdens de ganse week, enkel gedurende een dag, is er een grote optocht met rijtuigen door de voornaamste straten.

De jaarmarkt gaat momenteel door in het Parque González Hontoria, een park dat grote zones met bomen combineert met tuinen.

3. Gegevens

 • Op de jaarmarkt staan er momenteel 200 kraampjes, elk met hun eigen sfeer en gastronomische specialiteiten.
 • Het grootste deel van de kraampjes doet mee aan wedstrijden voor de beste tapa en de mooiste decoratie.
 • De meest typische dranken op de jaarmarkt zijn de oloroso en de vino fino, de laatste wordt ook gemengd met sodas de lima (soft drink), deze mengeling noemt men een rebujito.
 • Het kledingvoorschrift voor dames tijdens de dag is de korte jurk. Indien een jurk gedragen wordt zittend op een paard dan is de flamencojurk aangewezen.
 • De keuken is gevarieerd maar de nadruk ligt op gebakken vis en andere typische gerechten zoals een ossenstaart, de menudo (soep), de tagarninas esparragás, berza jerezana (een stoofschotel) en natuurlijk de beste zeevruchten en chacinas (varkensvlees).

De kraampjes zijn allemaal verschillend en uit verschillend materiaal. Hun beheer wordt gedaan door groeperingen uit de stad (bedrijven, broederschappen, verenigingen enz) en zij gebruiken deze kraampjes voor de financiering van hun activiteiten door hier zelf de uitbating te doen of door ze in handen te geven van een professional.

4. Flamenco

De opname door de UNESCO van de Flamenco op de lijst van het Immaterieel Wereld Erfgoed was het doorslaggevende argument om tijdens van de jaarmarkt van 2011 de flamenco te benoemen als een kunst uit Jerez. Tijdens deze editie droegen de straten namen van flamenco artiesten uit Jerez.

5. Eigenaardigheden

Openbare kraampjes. Na het verbod door burgemeester Pedro Pacheco van het bestaan van privékraampjes werd het mythisch kraam González Byass (firma in alcoholische dranken) afgebroken en werd de rest van de kraampjes openbaar.

Design wedstrijd. Verschillend aan andere beurzen waar er een uniform ontwerp voor de kraampjes bestaat laat deze jaarmarkt verschillende ontwerpen toe voor de kraampjes. Meer nog, het stadsbestuur richt verschillende wedstrijden in voor het mooiste bedrijfskraampje, voor het mooiste kraampje van een vereniging, voor het mooiste hoekkraampje (er moeten twee kanten ontworpen worden).

Dag voor de gepensioneerden. Tijdens de laatste edities was de maandag gereserveerd voor de gepensioneerden en waren er kortingen voorzien op de attracties voor de gepensioneerden en hun kleinkinderen. Daardoor kosten de attracties maar halve prijs op de maandag. Bovendien is de woensdag voorzien voor de dames.

6. Andere activiteiten

Tijdens de jaarmarkt zijn er nog tal van andere activiteiten zoals stierengevechten maar ook nog andere hippische activiteiten.

De andere hippische activiteiten zijn:

 • Paardenritten
 • Hippische proeven
 • Gouden Paard
 • Kampioen der Kampioenen
 • Equisur

7. Website

Er is een website beschikbaar op Feria del Caballo, deze site is beschikbaar in het Spaans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.