Fietsen in Spanje

 1. Algemeen
 2. Fietsen in Andalusië
 3. Fietsen in Andalusië in de praktijk
 4. Groene Wegen – Vias verdes
 5. Fietsen in Madrid
 6. Fietsen in Madrid in de praktijk
 7. Fietsen in Catalonië
 8. Fietsen in Catalonië in de praktijk
 9. Fietsen aan de Costa Calida in de praktijk
 10. Fietsen aan de Costa Blanca in de praktijk
 11. Veilige fietsroutes volgens de Spaanse verkeersdienst

1.Algemeen

Spanje is het tweede meest bergrijke land van Europa en daardoor is het een absolute aanrader voor elke serieuze wieleramateur. Voor diegenen die niet echt houden van deze bergen is er nog voldoende ruimte waar er geen bergen moeten beklommen worden en het is mogelijk om voor elke wielerliefhebber iets naar zijn gading te vinden en er een mooie vakantie aan over te houden. Meer en meer bezoekers aan Spanje willen iets anders dan de traditionele strandvakantie en het wielertoerisme is dus in volle opkomst.

Spanje is het tweede grootste land van west Europa en het heeft daardoor een zeer gevarieerd landschap, van de natte, groene regio’s zoals Cantabrië en Galicië aan de Atlantische noordkust tot het woestijnlandschap van het zuidelijk gelegen Almeria.

Ook in de oostelijke kustregio’s zijn er tal van mogelijkheden voor de wielerenthousiast. Door de grootte van het land is het belangrijk dat men bij het plannen van zijn fietstrip rekening houdt met de weersomstandigheden in de streek waar men wil gaan fietsen.

Het noorden is doorgaans nat maar het heeft wel een constante temperatuur doorheen het ganse jaar. De belangrijkste toeristische bestemmingen zijn het zuiden van het land, de Balearen en de Canarische Eilanden en die regio’s hebben hete zomers maar zachte winters en dat maakt deze streken interessant om er in de winter te komen fietsen. In de zomer blijft men hier beter weg als men wil komen fietsen.

Liefhebbers van de wielersport hebben hier in september de jaarlijkse Vuelta a España, een van de belangrijkste, naast de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië, wielerwedstrijden in de wereld.

Hierna volgen enkele streken in Spanje die we nader gaan bespreken, ze zijn willekeurig gekozen en ze houden geen persoonlijke voorkeur in.

2. Fietsen in Andalusië

Fietsen doorheen het zuidelijke Spanje met zijn amandel en olijvenaanplantingen is zoiets als een religieuze ervaring voor de fietser. De lucht is doortrokken van Afrikaanse winden of er zijn invloeden van de Mediterrane kust en zij maken elke heuvel de moeite waard.

Rustige landweggetjes en “Vias Verdes” (omgebouwde spoorbanen die geschikt zijn voor fietsers en wandelaars) bestaan naast de beklimmingen in de Sierra Nevada. Zonder twijfel heeft Andalusië een groot aanbod voor de kieskeurige fietser. Andalusië is meer dan stranden, stierengevechten, religieuze festivals en oude wegen.

Voor diegenen die deze regio met zijn oude Moorse wortels willen ontdekken die kunnen beginnen met een van de drie grote historische steden in deze regio, Sevilla, Córdoba en Granada.

De overlevering zegt dat Hercules Sevilla heeft gebouwd maar je vergeet snel deze oude Griekse mythologie wanneer je een van de grootste gotische kathedralen ziet met zijn Moorse toren, de Giralda. Met de geur van sinaasappelen en het geluid van zachte muziek op de achtergrond kan je dan uw weg zoeken in het achterliggend platteland.

Córdoba moet op het verlanglijstje staan van elke wielertoerist, niet alleen omdat deze stad het culturele epicentrum was van de Moorse overheersing maar ook omdat het een fietsvriendelijke stad is. Het middeleeuwse Joodse kwartier met zijn lichtjes in de avondschemering en de Mezquita moskee uit de achtste eeuw zijn plaatsen om niet te vergeten.

Op de fietsroute naar Granada, de koninklijke stad van de Moorse en de middeleeuwse heersers komt men langs tal van overblijfselen van andere beschavingen zoals de Paleolithische grotwoningen, de Romeinse olijfgaarden, de Arabische wachttorens en de barokke kerken.

Alhoewel, het hoogtepunt voor reizigers is de stad zelf. Een visuele traktatie, de met sneeuw bedekte Sierra Nevada als een mooie achtergrond voor een van de mooiste gebouwen ter wereld, het Alhambra.

Zet uw fiets even opzij en geniet van de Generalife tuinen en geniet van de panoramische zichten vanop de balkons. Wandel dan naar beneden en ontdek het gebied rond de kathedraal met zijn pleintjes en cafeetjes.

Voor diegenen die de stad willen ontvluchtten heeft Andalusië nog veel meer te bieden.

Andalusië is een van minst bewoonde gebieden in Spanje, men kan er kilometers rijden in Nationale Parken en op kleine wegen en fietspaden. Spendeer eens een lang weekend in de Poniente Granadino, verken het platteland of charmante stadjes zoals Alhama de Granada, Loja en Montefrio. Fiets van de muze van Ernest Hemingway in Ronda, een mooi wit stadje aan een prachtige ravijn, in het omliggende nationaal park van de Sierra Nieve.

Voor diegenen die iets meer willen is er de kustketen van de Sierra Tejeda met zijn winderige bergpaden en dorpjes tegen de heuvels met de Costa Tropical en de Middellandse Zee in zicht.

Zelfs als je naar de andere kant fietst kom je aan de woestijn van Almeria waar de film Laurence of Arabia en een aantal Wild West films werden opgenomen.

3. Fietsen in Andalusië in de praktijk

Meer informatie kan je vinden op de site van de Real Federación Española de Ciclismo (in het Spaans).

4. Groene Wegen – Vias verdes

In Spanje maakt men van afgeschafte spoorlijnen fiets en wandelwegen. Deze rustige wegen staan bekend als vias verdes en zij volgen vlakker terrein.

Foto: Viás Verdes
Ongebruikte spoorlijnen in Spanje

Het project begon in 1993 en het was onmiddellijk succesvol om toerisme te brengen naar armere landelijke streken. Het project ontving ook in 2000 een internationale prijs van de Verenigde Naties.

Op de website is een deel in het Engels maar de routebeschrijvingen zijn in het Spaans. Sommige toeristische diensten hebben een Engelse routebeschrijving.

Meer informatie kan je vinden op de website van de Fundación de los Ferrocarriles Españoles en op de website van de Vías Verdes

5. Fietsen in Madrid

Maak tijdens uw fietsvakantie in Madrid  de fietstocht van uw leven. Om volop te genieten van de wonderen die de natuur te bieden heeft en wil je ook wat sport in uw vakantie dan is een fietstocht iets wat je in gedachte moet hebben. Je kan dit het beste in Spanje doen omdat je hier de spectaculairste en de meest gevarieerde natuur kan vinden. Daar bovenop is er een pak cultuur te vinden, oude steden, monumenten, muziek, …

Wil je naast natuur en cultuur nog meer, dat is geen probleem. Dan moeten we spreken over de Spaanse gastronomie, zowel eten als drinken. Lekkere tapas, paella’s, stoofpotjes, gebraden speenvarken, varken of lam en dat kan doorgespoeld worden met een lekkere wijn.

Spanje…. een land dat rijk is aan traditie, kleur, emoties, adembenemende panorama’s en een land dat aan de oorsprong ligt van Europa’s belangrijkste historische gebeurtenissen. Een aantal onder hen worden nog herdacht door standbeelden en monumenten. Kom naar Spanje en combineer sport en cultuur. Fiets over de wegen waarover eerst de Romeinen trokken en geniet, zonder de druk van het zware verkeer van dit alles, van de prachtige paleizen en tuinen.

Denk er aan dat op nauwelijks een uur van Madrid er een fiets toer start in de oude stad Segovia. Met zijn kathedraal, abdijen, het prachtige Alcazar en met het mooi bewaarde aquaduct.

Of op iets verdere afstand van de Spaanse hoofdstad vinden we de majestueuze stad Avila, een stad die volledig ommuurt is door een mooi bewaarde vestingmuur. In de stad vinden we onvergetelijke schatten zoals het Klooster van Santo Thomas, waar er prachtige kunstvoorwerpen te vinden zijn.

Voor de wielerliefhebber die het wat rustiger aan wil doen is er de paleisstad Aranjuez, juist ten zuidoosten van Madrid. Hier is een fiets toer pure relaxatie.  De stad heeft de schoonheid van een paleis en er zijn tal van schaduwrijke lanen te vinden voor een rustige rit.

Maar de bestemming die de meesten zal aanspreken is ongetwijfeld Toledo. Hier kan een fiets toer duidelijk maken wat de stad te bieden heeft. Hier zijn er raakpunten tussen verschillende religies die op een zeker punt in rust en vrede samenleefden. Toledo heeft alles te bieden, de meesterwerken van El Greco, een enorme kathedraal van ongelooflijke proporties, het Alcazar met zijn belangrijke gebeurtenissen tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Wil je meer naar de natuur dan kies je voor een noordelijke trip tot in de Sierra de Guadarrama, de bergketen die Madrid omringt. Hier kunnen we genieten van met pijnbomen begroeide hellingen, de kreken en de bergen. Laat uw fiets het werk voor u doen, met zijn versnellingen maakt hij u het klimmen gemakkelijker en in de afdalingen hebben uw benen de nodige rust.

6. Fietsen in Madrid in de praktijk

Het centrum van Madrid is zeer populair bij toeristen en inwoners van Madrid en velen onder hen verkiezen de fiets voor hun verplaatsing in de Spaanse hoofdstad.

De Groene Fiets Ring (Anillo Verde Ciclista) is een laan die voorbehouden is voor fietsers en voetgangers.  Hij is momenteel 64 km lang en hij loopt rond de stad.

De zes meter brede lanen zijn verdeeld in twee delen, het ene deel is twee meter en is voorzien voor voetgangers, het andere deel is voorzien voor fietsers.

Buiten de stad zijn er routes voorzien doorheen het platteland, sommige zijn geschikt voor fietsers en ander voor mountainbikes (Bici Todo Terreno).

Meer informatie kan je vinden op de website van de Real Federación Española de Ciclismo (in het Spaans). 

7. Fietsen in Catalonië

Deze regio is niet alleen populair bij beroepsrenners maar het is ook een populaire bestemming voor wielerliefhebbers die de beschikking hebben over wegen met verschillende niveaus. Op het platteland van Catalonië ontdek je middeleeuwse dorpen, kunst, geschiedenis, spectaculaire zichten en een uitstekende keuken en er is geen betere manier om dit alles te ontdekken dan met de fiets. Geniet van de geuren, van de geluiden en de uitzichten op de Pyreneeën en op het blauw van de Middellandse Zee.

Men denkt dat Girona gesticht is door de Grieken, de Romeinen noemden het Gerunda en het is een fascinerende stad om te ontdekken. Gerona is ook een ideaal startpunt voor een fiets toer.

Hellende straten bedekt met kasseien brengen u in het labyrint van de Barri Vell met zijn eeuwenoude huizen. Je kan er de Arabische baden bezoeken of het Joods Kwartier.

Fietsen langs de kust van de Middellandse Zee die hier Costa Brava heet brengt u langs steile kliffen die in de zee uitlopen, met ingesloten grotten en kleine stranden. Ten noorden van Girona langs de kust kom je langs het witte dorp Cadaqués dat populair was door Salvador Dali. Je kan richting binnenland rijden richting Figueras waar de grote artiest geboren is en waar men het beroemde Dalí Museum kan bezoeken.

Wil je meer dan een wandeling aan de kust of in de dorpjes in het binnenland dan kan je kiezen voor een rit die de bloedvaten goed open zet en die uw eetlust aanscherpt en dat doe je best op de glooiende heuvels aan de voet van de Pyreneeën. Je kan hier de vulkanen van Olot in de Garrotxa regio vinden naast de beste worsten van Catalonië.

Wat men ook niet mag missen is Barcelona, op een uurtje met de trein. Barcelona moet men gezien hebben met zijn Sagrada Familia van Gaudi, de kleurrijke Ramblas, de Kathedraal en de vele tapas bars.

8. Fietsen in Catalonië in de praktijk

Spanje is een van de belangrijkste wielerlanden in Europa en wielrennen is er een serieuze sport en een populaire hobby. De bergrijke gebieden in Catalonië maken het een uitstekend gebied voor mountainbiken en de regio is geschikt voor alle niveaus van mountainbiken.

Foto: mountainbike
Andy Armstrong

Er zijn een aantal BTT Centra in Catalonië (BTT is het Catalaans voor mountainbiken).  Een BTT Centrum is gevestigd op een natuurlijke ruimte die geschikt is voor mountainbiken.  Deze ruimte is over een aantal kilometer aangegeven door wegwijzers. In een BTT centrum is er een receptie waar men informatie, dikwijls in meerdere talen, kan krijgen over de verschillende routes Dikwijls is er een fietsverhuur, een parking en een douche ter beschikking.

Barcelona heeft meer dan honderd kilometer fietsroutes. Het stadsbestuur van Barcelona promoot fietsen als een alternatieve vorm van transport in de stad. Zij hebben een website met informatie over fietsen in de stad.

Meer informatie over clubs en competities kan men contact, in het Spaans, opnemen op

9. Fietsen aan de Costa Calida in de praktijk

Fietsen is populair in Spanje en de Costa Calida is een ideale regio om met een fiets te ontdekken. Weg van de drukke kuststreek zijn er een aantal routes die geschikt zijn voor de gewone fiets maar ook voor de mountainbike. 

Aanbevolen routes bevinden zich in de Sierra Espuña en aan Mazarrón. De rustigste routes zijn ook hier de Vías Verdes.

De Vrienden van de Fiets in Murcia (Amigos de la Bicicleta de Murcia) geven advies en informatie over fietsen en mountainbiken in de regio Murcia maar over de rest van Spanje.
Meer informatie kan je vinden op:
Amigos de la Bicicleta de Murcia (enkel in het Spaans)
Federación Ciclismo Región Murcia (in het Spaans)

10. Fietsen aan de Costa Blanca in de praktijk

Ook de Costa Blanca is een ideale regio om te fietsen. Weg van de drukke kuststreek zijn er een aantal routes die geschikt zijn voor de gewone fiets maar ook voor de mountainbike. Ook hier kijkt men best eerst naar de Vías Verdes of bij de Fiets Federatie van de Regio Valencia.
Federación de Ciclismo de la Comunidad Valenciana (enkel in het Spaans)

11. Veilige fietsroutes volgens de Spaanse verkeersdienst

De Spaanse verkeersdienst DGT heeft samen met diverse fietsclubs en verenigingen waaronder ook de Ciclistas Profesionales (ACP) en de Federación Española de Ciclismo (RFEC). een lijst samengesteld van de veiligste routes en wegen om te fietsen. Volgens de DGT zijn dit veilige fietsroutes omdat daar de voorzieningen beter zijn dan op andere plaatsen, er extra gecontroleerd wordt op alcohol- en drugsgebruik tijdens de weekends en waar de snelheden verlaagd zijn om de veiligheid van de fietsers te vergroten.

Eigenlijk is de DGT al met deze speciale maatregelen eind juli begonnen maar wordt er nu pas media-aandacht aan gegeven. De veilige fietsroutes staan vermeld op een PDF document en waar op alfabetische volgorde de Spaanse provincies vermeld staan met daarbij de wegen die volgens de DGT als veilig worden beschouwd. In totaal staan er 138 routes op die goed zijn voor 4.661 kilometer aan veilig fietsplezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.