Het Cerralbo museum

  1. Overzicht
  2. De Collectie
  3. De Website
  4. Adres
  5. Inkom

1.Overzicht

Foto: Cerralbo Museum

Luis García

Het Museum Cerralbo in Madrid herbergt een voormalige privé-collectie van kunstvoorwerpen, archeologische artefacten en andere oudheden. Zij werden samengebracht door Enrique de Aguilera y Gamboa, de zeventiende Markies van Cerralbo, politicus en geschiedkundige.

De Markies stierf in 1922 en in zijn testament gaf hij het grootste deel van zijn archeologische verzameling aan het Nationaal Archeologisch Museum. De rest van zijn verzameling en het paleis (een werk uit 1884 van Alejandro Sureda) gaf hij aan de staat die het legaat aanvaarde met het Koninklijk Besluit van 10 april en van 24 september 1924.

Tien jaar later richtte men de Fundación Museo Cerralbo op (OM van 22 maart 1934). Binnen zijn meer dan 50.000 objecten bewaard gebleven, waaronder antiquiteiten, beeldhouwwerken, meubels, diverse decoratieve kunsten, tekeningen en gravures of schilderijen, waarbij grote namen als El Greco, Zurbarán, Bronzino, Tintoretto of Van Dyck opvallen.

Het gebouw werd opengesteld als museum in 1944. De aanpassingswerken, van paleis naar museum, werden uitgevoerd door de architect Guillermo Diz Flores. In 1962 werd het museum uitgeroepen tot Historisch Artistiek Monument. Twee jaar later werden er terug aanpassingswerken uitgevoerd door Fernando Chueca Goitia.

In 2006 onderging het museum moderniseringswerken maar de heropening werd een aantal maal uitgesteld tot op 14 december 2010.

2. De Collectie

Het Cerralbo is een uitzonderlijk museum, er heerst hier een zekere “sfeer”. Het heeft bijna de stijl en de esthetiek van die tijd behouden door een samenvoegen van meubelen, antieke voorwerpen en schilderijen. Het gebouw heeft duidelijke Italiaanse invloeden met zalen voor de relevante collecties en met de kleinere kamers om het dagelijks leven tentoon te stellen.

Momenteel is bijna de ganse benedenverdieping afgewerkt inclusief de prachtige balzaal terwijl de privévertrekken opeenvolgende veranderingen ondergingen. Uiteindelijk werden de privévertrekken in hun oorspronkelijke staat hersteld inclusief het meubilair en andere antiquiteiten.

Schilderijen

De markies had een nogal eclectische smaak en hij wende een deel van zijn inspanningen aan aan de archeologie en dat verklaart voor een deel de ongelijke samenstelling van de collectie. Er is wel een uitstekende opeenvolging van de meesters en verschillende werken zijn van een groot belang.

De Spaanse schilderkunst is aanwezig met de Virgen (Maagd) van Zurburán, San Francisco van El Greco, De Bekering van Saulus (La conversión de Saulo) van Juan Antonio Frías y Escalante, Santo Domingo en Soriano van Antonio de Pereda, een Pieta (una Piedad) van Alonso Cano en stillevens van Luis Meléndez. 

Er zijn ook werken van Juan de Peralta, Bartolomé González, Eugenio Cajés, Juan Fernández el Labrador, José Antolínez, Herrera el Mozo, Luis Paret (Vista de la playa de Peñota (Santurce)), Valentín Carderera, Ricardo Balaca en Federico de Madrazo in de collectie aanwezig.

Verder zijn er nog wanddecoraties in verschillende kamers aangebracht zoals het plafond van de balzaal dat geschilderd werd door Máximo Juderías Caballero. Deze zaal is ontworpen voor zijn spectaculair visueel effect, de spiegels met vergulde randen vergroten de pracht en praal.

De Italiaanse schilderkunst heeft een speciale betekenis met zijn werken uit de zestiende en de zeventiende eeuw. Twee werken steken er bovenuit: het eerste portret is van Alejandro de Medicis, en het is geschilderd door Bronzino en zijn atelier en dan is er nog het portret van Agostino Doria dat geschilderd is door Tintoretto. Verder zijn er nog grote doeken van Girolamo Muziano en Palma el Joven, stillevens van Giovanni Battista Ruoppolo en Giuseppe Recco en er zijn werken van Ludovico Carracci, Giulio Cesare Procaccini (een zelfportret), Pietro Paolini en Sebastiano Ricci . Op het plafond zien we een werk van Francesco Maffei.

Foto: Sint Franciscus in extase van El Greco

Andere Europese schilderkunst komt minder aan bod maar we zien wel een portret van María de Médicis dat toegeschreven wordt aan het atelier van Van Dyck en er is ook nog een werk van Frans Snyders.

Tekeningen en gravures

In het museum zijn er een aantal tekeningen van de hand van Tadeo Zuccaro, Palma el Joven, Pietro da Cortona, Adriaen van Ostade, Francisco Ricci en Goya. Omwille van de kwetsbaarheid van de tekeningen worden er kopie’s tentoongesteld.
De collectie wordt op dezelfde wijze tentoongesteld en er zijn werken van Aegidius Sadeler II en Piranesi.

De andere collecties

Het museum herbergt ook nog een collectie beeldhouwwerken uit de Romeinse periode, er is Grieks aardewerk en porselein uit Meissen. Verder zijn er wapens en wapenuitrustingen uit het oosten en uit Europa, munten vanaf de Grieks-Romeinse periode. Opmerkelijk zijn een aantal kroonluchters waaronder een van een zeer groot formaat, gondelvormig met veelkleurige bloemen en het is een werk van Murano.

3. De website

Het Museum Cerralbo, de site is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Baskisch, Galego en Engels.

4. Adres

c/ Ventura Rodríguez, 17, 28008 Madrid

5. Inkom

3 euro maar op tal van dagen is de inkom gratis of krijgt men halve prijs. Kijk daarom op de website onder de rubriek Información.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.