Het Festival del Cante de las Minas

Foto: Oude openbare markt
Nanosanchez

Het Internationaal Festival del Cante de las Minas is een wedstrijd voor flamenco artiesten dat ieder jaar doorgaat in La Unión en de eerste editie ging door op 13 oktober 1961.

Het festival begon oorspronkelijk als een zangwedstrijd maar in de jaren 80 breidde men het festival uit met een wedstrijd voor gitaar terwijl er in de jaren 90 een tweede uitbreiding voor dansers kwam. Vandaag de dag is er sinds 2009 nog een sectie voor instrumentalisten bijgekomen.

Het festival gaat sinds 1978 door in de Oude Openbare Markt en de wedstrijd staat open voor iedereen, zowel amateurs als professionelen en de winnaar ontvangt de Lámpara Minera (mijnlamp).

De organisatoren richtten ook een aantal avonden in waarop de belangrijkste vertolkers uit de wereld van de flamenco optreden en zo stonden Camarón, Paco de Lucía en Antonio Canales hier al op de planken.

Het festival herdenkt de liedjes die in de negentiende eeuw gezongen werden door de mijnwerkers in de Levant en dan vooral door die uit de Sierra minera de Cartagena-La Unión. De vertolkers waren vooral de mijnwerkers die afkomstig waren uit Andalusië. Door middel van het festival probeert men het lijden en de “quejios” in de mijn onder de aandacht te brengen.

In 1984 werd het Festival Internacional del Cante de las Minas op de lijst gezet van Internationaal Toeristisch Belang.

Onder de prijzen die op het festival worden gegeven vinden we de Lámpara Minera, de Bordón Minero, de Trofeo desplante en de Premio Filón.

2 gedachtes over “Het Festival del Cante de las Minas”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.