Het Museum Lázaro Galdiano

  1. Algemeen
  2. Collectie
  3. Website

1. Algemeen

Het Museum Lázaro Galdiano bevindt zich in Madrid en het is een museum dat nu eigendom is van de Spaanse staat maar dat in het begin in privé handen was. De collectie die we hier kunnen bezichtigen is groot en heterogeen en zij omvat alle kunstvormen en technieken.

Foto: Lázaro Galdiano

Luis García (Zaqarbal)

Deze uitzonderlijke verzameling, bestaande uit ongeveer 12.600 stukken, werd samengebracht door de uitgever José Lázaro Galdiano. Bij zijn overlijden in 1947 liet hij zijn collectie, samen met zijn Madrileense residentie na aan de Spaanse staat. Dit was ook de zetel van zijn uitgeverij “La España Moderna” en zij omvatte ook een bibliotheek met 20.000 boeken.

Na de oprichting van de “Fundación Lázaro Galdiano” en de aanpassing van de oude residentie van Lázaro Galdiano als museum werd op 27 januari 1951 de collectie open gesteld voor het publiek.

Onder de meest waardevolle stukken vinden we een verzameling schilderijen, tekeningen en etsen van Goya. Daarnaast zijn er werken aanwezig Hieronymus Bosch, Lucas Cranach de Oude, El Greco, Murillo, Zurbarán en Luis Paret.

Het museum bezit ook een kleine collectie van Britse schilderkunst en dat is eerder uitzonderlijk voor Spanje. In feite waren het museum Lázaro Galdiano en het Prado (tot de opening van het museum Thyssen-Bornemisza) de enige twee Spaanse musea met een belangrijke collectie Britse kunst. De aanwezigheid in de collectie is voornamelijk te danken aan de persoonlijke smaak van de echtgenote van Lázaro Galdiano, de Argentijnse Paula Florido. De meerderheid van de werken werden verworven in het eerste decennium van de twintigste eeuw en ze omvat werken van Lely, Constable, Reynolds en Romney.

Het museum werd tussen 2001-2004 volledig gerenoveerd om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Vier verdiepingen van het gebouw staan open voor het publiek.

2. Collectie

2.1 Schilderijen

Bijzonder waardevol is de collectie schilderijen met werken van grote Spaanse en Europese meesters uit de vijftiende tot de negentiende eeuw.

Foto: Santa Rosa de Lima

Murillo

Belangrijke schilderijen uit de Spaanse school zijn “Portret van doña Ana de Austria” van Sánchez Coello, twee werken van El Greco, een werk van Velázquez, “De Gravin van Monterrey” van Juan Carreño de Miranda, een prachtige “San Diego de Alcalá” van Zurbarán, “Santa Rosa de Lima” van Murillo en verder zijn er werken van Paret, Claudio Coello, Mateo Cerezo, Juan Martín Cabezalero, Agustín Esteve, Zacarías González Velázquez, Alenza, Eugenio Lucas, Vicente López en Federico de Madrazo.

Uit de buitenlandse scholen vinden we de Vlaamse en de Nederlandse scholen met werken van Adriaen Isenbrandt, Memling, Gérard David, Hieronymus Bosch, David Teniers de Jonge, Erasmus, Rembrandt, Nicolaes Maes en Ludolph de Jongh.

De Italiaanse school is vertegenwoordigd door Giulio Clovio, Orazio Samacchini, Bernardo Cavallino en meesters uit de achttiende eeuw zoals Alessandro Magnasco, Francesco Guardi en Lorenzo Tiepolo.

De Britse school is vertegenwoordigd door Lely, Reynolds, Constable en Romney.

2.2 Beeldhouw- en decoratieve kunst

De collectie beeldhouwwerken is klein maar ze bevat wel unieke stukken zoals een beeld op volledige grootte van Christus van de hand van Michelangelo Naccherino. Verder vinden we hier een Romeinse buste uit de tweede eeuw van Lucio Vero, twee heiligenbeelden van Giambologna, een beeld van de Madonna Cernazai dat toebehoorde aan de magnaat William Randolph Hearst en beelden in terracotta van Vallmitjana en Carpeaux.

De stukken in email zijn een van de grote attracties van het museum. De collectie bevat waardevolle en zeldzame stukken zoals enkele byzantijnse stukken uit de tiende eeuw en glaswerk uit Limoges uit de zestiende eeuw. Een hoogtepunt in de collectie zijn de stukken met ivoren inlegwerk zoals een aantal byzantijnse en Arabische koffers. Verder zijn er er nog een aantal Franse stukken uit de gotiek en middeleeuwse Italiaanse altaren.

In de collectie sieraden zijn er tal van Griekse, Romeinse, Arabische, gotische, renaissance, barokke en romantische werken. Belangrijk voor de diversiteit van de collectie is de aanwezigheid van bronzen stukken uit de oudheid en uit de middeleeuwen.

Er zijn ook waardevolle stukken Spaans en Italiaans aardewerk uit verschillende tijdsperioden in het museum maar er zijn ook Griekse amforen en oosters porselein te bezichtigen.

Er is een collectie oude Italiaanse en Arabische kledij te zien naast een verzameling wapens waaronder zwaarden en rapieren waaronder het rapier dat paus Innocentius VIII schonk aan Íñigo López de Mendoza y Quiñones, tweede graaf van Tendilla. Er staan ook waaiers en sieraden ten toon die toebehoorden aan de vrouw van Lázaro Galdiano.

In de oude zetel van de uitgeverij La España Moderna, verbonden aan het museum, bevinden zich de archieven van José Lázaro Galdiano en die bevatten manuscripten van een onschatbare waarde. Zo vinden we hier het originele manuscript van Los verdaderos retratos… met getekende afbeeldingen van Francisco Pacheco.

Het terrein is voorzien van weelderige tuinen met daarin meer dan honderdjarige bomen en zij bieden een rustgevende plek midden in de wijk Salamanca.

3. Website

Museum Lázaro Galdiano, de site is beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Portugees, Chinees, Russisch, Japans en Spaans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.