Het Palmeral van Elche

  1. Algemeen
  2. Oorsprong
  3. Samenstelling
  4. De keizerlijke palmboom

1.Algemeen

Foto: palmbomen in het gemeentelijk park
 Rodriguillo

Het Palmeral de Elche (Palmerar d’Elx in het Valenciaans) ligt in Elche, provincie Alicante en is een grote verzameling palmbomen binnen de bebouwde kom van de stad. Het is de grootste verzameling in Europa en in de wereld zijn er maar enkele verzamelingen in de Arabische wereld groter.

De meest voorkomende soort palmboom die we hier aantreffen is de Echte Dadelpalm (Phoenix dactylifera) die hier is meegebracht door de Moren nadat zij het Iberische schiereiland hadden veroverd.

Deze palmboom doet het goed op de Spaanse markt maar ook op de markt van de clandestiene export is deze boom populair. Ook is de boom belangrijk voor de dadel industrie.

Het Palmeral de Elche is opgenomen op de Unesco lijst van het werelderfgoed op 30 november 2000.

In 2005 ontdekte men dat een aantal bomen aangetast waren door de larven van de Palmsnuit kever of de rode kever (Rhynchophorus ferrugineus). Dit insect is een kever en hij legt zijn eieren in het binnenste van de palmboom en wanneer de eieren uitkomen voeden de larven zich met de stam van de palmboom.

2. Oorsprong

Het Palmeral de Elche is gemaakt door de eerste Moorse inwoners en stichters van de stad Elche. De Moren volgden allen dezelfde tactiek voor bescherming en uitbreiding van de plantage. Onder Abderramán maakte men het netwerk van bevloeiingskanalen. Veel later, tijdens de Middeleeuwen werden er een reeks wetten afgekondigd om de palmbomen te beschermen en vanaf toen is men niet meer gestopt met de verzorging en de bescherming van de bomen.

Het eerste teken van interesse door de autoriteiten om het Palmeral te beschermen komt uit 1265 met de verovering door Jaime I toen het er eerst op leek dat men het met de grond gelijk wou maken als een teken van de islamitische cultuur.

3. Samenstelling

Het meest bekende deel van het Palmeral is het Gemeentepark, de beneden moestuin, de moestuin van de pastoor en de moestuin van de chocoladeverkoper.

Van de bomen hier in het Palmeral staan de mooiste en de oudste in de moestuin van de pastoor. De naam Huerto del Cura, moestuin van de pastoor, komt van de eigenaar, de kapelaan José Castano Sanchez die de tuin bezat tot in 1918. De tuin heeft een oppervlakte van 13.361 vierkante meter.

Meerdere palmbomen zijn ouder dan 300 jaar, we moeten hierbij wel zeggen dat de normale levensduur van een palmboom tussen de 250 en de 300 jaar is. De palmbomen hier zijn van dezelfde soort als de palmbomen in Iran. Deze soort heeft zijn dadels in de maand december.

Naast de palmbomen zijn er andere mediterrane planten zoals: granaatappels, sinaasappelbomen, citroenbomen en vijgenbomen.

4. De keizerlijke palmboom

Het geheel dat er bovenuit steekt noemt men Palmera Imperial en dat deel kreeg zijn naam als eerbetoon aan keizerin Isabel van Oostenrijk-Hongarije die de tuin bezocht in 1894.

Foto: de keizerlijke palmboom

Deze palmboom heeft 7 enorme armen en die vormen een kandelaar en zo heeft Sissi gezegd dat de boom het waardig was om keizerlijk genoemd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.