Het Sefardisch Museum

  1. Algemeen
  2. Geschiedenis van het joodse volk
  3. De joden op het Iberisch schiereiland
  4. De Sefarden en hun manier van leven
  5. Website

1. Algemeen

Foto: binnenzijde van een synagoge

Windwhistler

Het Sefardisch Museum in Toledo vinden we in het oude Klooster van de Ridders van Calatrava, een bijgebouw van de Synagoge. In het Nationaal Museum van Hispano-joodse en Sefardische Kunst vinden we een grote hoeveelheid overblijfselen van de joodse cultuur in Spanje. Het Museum toont een aantal historische, religieuze gebruiken uit het joods verleden in Spanje. Dit is het verleden van de Sefardische joden, de afstammelingen van de joden die op het Iberisch schiereiland woonden tot in 1492.

2. Geschiedenis van het Joodse Volk

De eerste zaal toont de geschiedenis en cultuur van het joodse volk in het oude Nabije Oosten, een streek waar volgens de Bijbelse geschriften de tradities ontstonden die hun dagelijks leven bepaalden. We vinden hier archeologische voorwerpen uit de periode 2000 jaar voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. Ook een grote verscheidenheid van culturele voorwerpen tot wat het betekend om jood te zijn, hun opvattingen en hun gewoonten. We zien hier een Thora (een heilig boek in het jodendom) en andere religieuze voorwerpen.

3. De joden op het Iberisch schiereiland

Men stelt hier de voornaamste gegevens uit het cultureel leven van de joodse aanwezigheid in Spanje tentoon. Dit gaat vanaf hun aankomst, tijdens de Romeinse en Visigotische periode, op het Iberische schiereiland over hun ontwikkeling tijdens de Moorse periode tot in de Christelijke periode in de dertiende tot de vijftiende eeuw met zijn bekeringen, de Inquisitie en hun verdrijving in 1492.

In de noordelijke binnenplaats, zoals op een begraafplaats, staan er enkele gedenkstenen van joodse figuren vanuit een aantal plaatsen in Spanje. In de oostelijke binnenplaats zijn er archeologische overblijfselen van een mogelijk openbare badplaats uit de joodse wijk in Toledo en het plaveisel van de oude hejal (nis waar men de Thora rollen bewaard) uit de synagoge.

4. De Sefarden en hun manier van leven

De plaatsnaam Sefarad verschijnt in de Bijbel in het vers 19 uit het Bijbelboek Obadja. Het was in het joods uit de Middeleeuwen en men gebruikte het om naar Spanje of in het algemeen het Iberisch schiereiland te verwijzen. Later gebruikte men het in andere cultuurtalen om naar het joodse Spanje te verwijzen.

Hier vinden we ook de galerij voor de vrouwen, een ruimte speciaal voor vrouwen om hen toe te laten de liturgie te volgen. Zoals in andere culturen is het in het jodendom aan vrouwen niet toegelaten om de dienst te volgen in de gebedshal.

In deze ruimte vinden we een deel van het originele decoratieve plaasterwerk en uitstalkasten met voorwerpen uit het dagelijkse leven van de Sefarden zoals bij de geboorte, onderwijs, belangrijke feesten, overlijden enz.

5. Website

Het Sefardisch Museum, de site is beschikbaar in het Spaans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.