Het Spaans klimaat

  1. Inleiding
  2. Het noorden met de Atlantische kust
  3. Mediterraan klimaat
  4. Het binnenland
  5. Bergen
  6. Zee temperatuur
  7. Beste periode

1.Inleiding

In Spanje zijn er in het algemeen gesproken vijf klimaatsoorten:
– het klimaat aan de Atlantische kust: koel, vochtig en regenachtig
– het klimaat van het centraal plateau: vrij dor en gematigd continentaal met relatief koude winters en het zomers
– het Mediterrane klimaat van de zuidelijke en oostelijke kustregio’s: zacht en zonnig
– het bergachtig klimaat van de Pyreneeën en de Sierras: koud afhankelijk van de hoogte
– het bijna Afrikaans klimaat in Andalusië: zacht in de winter maar zeer heet in de zomer.

Daarom kunnen we wel zeggen dat Spanje niet altijd warm en zonnig is zoals de meeste mensen denken.

2. Het noorden

De Atlantische kust

In het noorden, langs de Atlantische kust is de winter zacht en nat, regen is veel voorkomend en zonneschijn is in die periode een zeldzaam verschijnsel. De kusten van Galicia en Asturias, die meer zijn blootgesteld aan de westelijke winden, zijn winderig maar die winden gaan dikwijls tot in Cantabria en het Baskenland. In Galicia is de regenval overvloedig en vooral dan van oktober tot april.

In deze regio zijn de zomers koel en ook regenachtig. Zelfs in juli en augustus is de lucht dikwijls bedekt met wolken, de zee is niet warm en men bereikt nauwelijks 21° in augustus.

Hierna staan de gemiddelde temperaturen in Santander, in Cantabria. Maar in deze noordelijke regio valt de regen overvloedig neer, zelfs in de zomer. In Santander valt er meer dan 1,100 mm regen per jaar.

Uitleg: lluvia is regen

Op de noordelijke kust van de Atlantische Oceaan schijnt de zon niet dikwijls, ook niet in de zomer.

3. Mediterraan klimaat

Aan de kust van de Middellandse Zee en de kleine Atlantische kust van de Golf van Cádiz is de winter zacht.

In tegenstelling met de noordelijke kust is regen er zeldzamer en zonneschijn is men er gewoon. Dit komt doordat de kusten van de Middellandse Zee in het oosten en het zuiden beschut zijn tegen de Atlantische weerfronten.

Langs de Middellandse Zee en op de Balearen is de zomer er heet en zonnig zoals het typisch is voor het Mediterraan klimaat. De lucht is er vochtig maar de zeebries tempert de hitte iet of wat tijdens de dag.

Barcelona

Hierna volgen de temperaturen van Barcelona, gelegen in het noordelijk deel van de Midditerane kust. De zomer in Barcelona is heet en zonnig, een beetje minder heet maar vochtiger dan in Madrid.

In Barcelona is de regenval niet overvloedig en inwoners wordt gevraagd om geen water te verspillen.

Aan de Costa Brava en in Barcelona is de gemiddelde temperatuur in januari 8/9 ° en hoe verder men in zuidelijke richting gaat wordt de temperatuur zachter om in Valencia de 10 ° te overschrijden.

Foto: temperatuur op Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera)

Ten oosten van Valencia, liggen de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) met een Mediterraan klimaat maar ze zijn ook winderig, Het meest oostelijke eiland, Menorca, is het winderigst door de koele wind die uit het zuiden van Frankrijk komt. Ibiza en Formentera, liggen zuidelijker zijn zachter en meer beschut. Maar op de vier eilanden is de zomer heet en zonnig.

Alicante

In het zuiden van de autonome regio Valencia, waar de kust gericht is naar het zuid-oosten is de jaarlijkse regenval onder de 400 mm.
Hierna staan de gemiddelde temperaturen van Alicante, aan de Costa Blanca.

Aan de Costa Blanca is neerslag een raargegeven. In Alicante valt er 285 mm regen per jaar.

Op de centrale en zuidelijke kusten van de Middellandse Zee schijnt de zon bijna altijd, zelfs in de zomer.

Meer naar het zuiden, het zuidelijk deel van de Costa de Murcia en de Costa de Almería die beschermd zijn door de Sierra Nevada, is het dor en de winters zijn er relatief droog en zonnig. Zo is het klimaat dat van een semi woestijn, dit klimaat is trouwens ook aanwezig in Los Monegros, tussen Zaragoza en Lleida, waar de zogenaamde “spaghetti Westerns” werden gefilmd.

Aan de kust van Andalusië is het klimaat Mediterraan, maar gaan we helemaal zuidelijk, aan Gibraltar en Tarifa, is het frisser en meer winderig in de zomer en regenachtiger in de winter.

In het zuid-westen van Spanje, aan de kust van de Atlantische Oceaan, vinden we de Costa de la Luz. Het klimaat is hier Mediterraan, met hete en zonnige zomers maar we voelen er wel de invloed van de oceaan. Daardoor is de hitte in de zomers niet zo zwoel als aan de Middellandse Zeekust. De temperatuur van de zee is, zelfs in de zomer koel.

5. Het binnenland

Meseta

Het binnenland van Spanje is grotendeels bezet door een plateau met de naam, Meseta. Dit heeft een gemiddelde hoogte van 700/800 meter en er zijn hier koude winters.

Madrid, de hoofdstad ligt in het centrum van het plateau op 650 meter hoogte en in januari zijn er s nachts vriestemperaturen terwijl de dagtemperaturen blijven hangen rond gemiddeld 10 °. Het gebeurt wel eens dat het hier sneeuwt.

Op het plateau zijn de temperaturen in de zomer heet met temperaturen boven de 30 ° maar dank zij die hoogte zijn de nachten verrassend fris en de vochtigheid is laag. In Madrid gaat de temperatuur tot boven de 40 °.

Op het plateau is er geen overvloedige neerslag omdat de grootste hoeveelheid regen van de oceaan komt en de regen valt vooral op de hellingen voor het plateau, De hoeveelheid regen in Madrid is gemiddeld 455 mm per jaar.

Andalusische vlakte

In het zuidelijke binnenland van Andalusië is de zomer zeer heet. Sevilla en Córdoba zijn bij de heetste steden in Europa en dit gebied is zoals een stuk Afrika in Europa. In de zomer gaan de temperaturen vlot tot de 38/40° terwijl er uitschieters zijn tot 45°.
Hierna staan de gemiddelde temperaturen van Sevilla.

In het zuidelijke binnenland is de lucht blauw en zelfs in de winter zijn er veel zonnige dagen.

In de zuidelijke steden die hoger liggen dan de vlakte zoals Granada op 700 meter hoogte wordt de hitte getemperd door de hoogte. De nachten zijn koel maar de dagen zijn gloeiend heet.

6. Bergen

In de bergachtige streken zijn de temperaturen progressief kouder en met meer sneeuw naargelang men hoger gaat. Daarbij komt nog dat de Pyreneeën in het noorden, bij een gelijke hoogte, kouder is dan op de Sierra Nevada. De laatstgenoemde is wel hoger (de Mulhacen is bijna 3.500 meter hoog), zodat je, zelfs al ligt hij in het zuidelijk landsdeel, er toch kan skiën. Het is zelfs mogelijk om op een dag te skiën en daarna op het nabijgelegen strand van Motril te gaan zonnen.

Er is de bergachtige keten die de Meseta kruist, Systema Central, die verdeeld is in enkele bergketens. Die het dichtst bij de hoofdstad komt is de Sierra de Guadarrama waarvan de hoogste piek de Peñalara (2,428 meter) is. Hier kan je in de winter ook skiën.

Hier is het landschap groen omdat er meer neerslag valt 1.240 mm per jaar, met een maximum tussen oktober en december van 160/180 mm per maand en een minimum in juli en augustus van 25 mm per maand.

Pyreneeën

Verder naar het oosten, in de noordelijke delen van Navarre, Aragon en Catalonië vinden we de bergketen, de Pyreneeën. De hoogste piek, Pico de Aneto is 3.404 meter hoog en we vinden hem in Aragon. Boven de 2.700 meter vinden we hier gletsjers.

In Abaurregaina valt er jaarlijks 1.050 mm regen of sneeuw met een minimum in augustus, 65 mm en een maximum in November, 180 mm. Er zijn gemiddeld 126 dagen met regenval en 26 dagen met sneeuwval van november tot april.

In het noorden vinden we een bergketen die parallel met de kust loopt, de cordillera Cantábrica, met zijn hoogste piek deTorre Cerredo met 2.648 meter.

7. Zee temperatuur

Aan de noord-westelijke kust is de zee altijd koel en bereikt amper een maximum van 19 ° in augustus in La Coruna.

Aan de noordelijke kust, Bilbao, is de zeetemperatuur ook zeer koel maar hier is er wel een verbetering in de zomer en gaan we naar 21 graden in augustus.

Aan de kust van de Middellandse Zee ( Barcelona, Balearen en Costa Blanca), is de temperatuur van het zeewater hoger en zij is hoog genoeg om van juli tot september te gaan zwemmen. In Barcelona is de temperatuur van het water in augustus 25 graden.

Aan de Costa del Sol (Málaga), is het zeewater niet zo warm als in de rest van de Middellandse Zee door de infiltratie van water uit de Atlantische Oceaan.

De zee, in dit kleine deel dat uitzicht heeft op de Atlantische Oceaan (Costa de la Luz) is het koeler. Hier bereikt de watertemperatuur slechts 21° in augustus en september alhoewel het weer tijdens de dag heet en zonnig is.

8. Beste periode

Voor een strandvakantie aan de noordelijke Atlantische Oceaan is de zomer koel en regenachtig. Daar komt nog bij dat de watertemperatuur, tijdens deze periode, van de oceaan fris is en daardoor is het strand van de Middellandse Zee te verkiezen, de beste maanden zijn juli en augustus.

Voor diegenen die steden willen bezoeken en excursies willen doen is de zomer een goed seizoen aan de Atlantische Oceaan. Hier is het koel en zacht in de zomer, zeer verschillend van de rest van Spanje. Hetzelfde kan gezegd worden als we naar de bergachtige gebieden kijken, hier is het zonnig maar niet te heet.

In de rest van Spanje is het in de zomer te heet en de hitte kan moeilijk te dragen zijn. Dit geldt vooral voor het binnenland in het zuiden (Sevilla, Córdoba), dat letterlijk in vuur en vlam staat.

In de winter kennen de zuidelijke kusten van de Middellandse Zee (Costa del Sol, Costa Blanca) zachte en zonnige temperaturen en zijn deze gebieden een aangename plaats om er te verblijven.

In het algemeen zijn de beste seizoenen om de zuidelijke en centrale delen van Spanje te bezoeken de lente en de herfst. In Madrid en Barcelona zijn de beste maanden om deze steden te bezoeken mei, juni en september maar in Barcelona kunnen in september de eerste herfstbuien opduiken. Sevilla kent een lange, hete zomer en de beste maanden om de stad te bezoeken zijn april, mei en oktober. Deze maanden kennen een temperatuur van rond de 25 °C.

Voor een skivakantie kan men naar de Pyreneeën gaan of men kan kiezen voor de bergachtige streek in het noorden van Madrid, de Sierra de Guadarrama, of men kan nog zuidelijke gaan naar de Sierra Nevada. Kiest men voor deze laatste optie dan moet men rekening houden dat men op grote hoogte zal kunnen skiën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.