Het Spaanse toerisme in het kort

 1. Allerlei
 2. Transport
 3. Spoorwegen
 4. Het Spaanse wegennet
 5. Zomervakantieoorden en stranden
 6. Cultureel toerisme
 7. Religie
 8. Festivals
 9. Het nachtleven
 10. Wintertoerisme
 11. Natuurtoerisme

1.Allerlei

Het toerisme in Spanje is tijdens de laatste jaren van Franco’s dictatuur tot ontwikkeling gekomen. Het land werd toen een populaire bestemming voor de zomervakantie van de toeristen uit noordelijk Europa. 

In 2007 was Spanje opgeklommen tot het tweede meest bezochte land door toeristen na Frankrijk. Dat jaar kwamen er volgens de World Tourism Organization meer dan 60 miljoen toeristen naar Spanje.

In 2010 was Spanje gedaald met 53 miljoen bezoekers tot de vierde plaats na Frankrijk, de Verenigde Staten en China. De omzet van de toeristische industrie bedroeg dat jaar € 62.1 miljard.

Maar denk er aan, Spanje is meer dan zon, zee en strand toerisme.

2. Transport

Transport in Spanje is gekenmerkt door een uitgebreid netwerk van wegen, spoorwegen, metro, luchthavens en havens. De geografische locatie van Spanje maakt het land tot een belangrijke verbinding tussen Europa, Afrika en de Amerika’s. Belangrijke verbindingen zijn er tussen de hoofdstad Madrid en de hoofdsteden van de autonome regio’s. 

Het personen transport is gekenmerkt door een hoge integratie van het lange afstandsspoorsysteem en het stedelijk metro vervoer. Deze integratie is beter geregeld dan de verbindingen met de buurlanden, aan de oorzaak ligt hier de historische gegroeide afwijking van de afmetingen van het spoor. Spanje werkt hard aan een verdere integratie van zijn spoorwegnet met Frankrijk en Portgal. Dat is inclusief een hoge snelheidslijn tussen Madrid e Lissabon.

Spanje bezit een goed ontwikkeld wegennet met gratis wegen en tolwegen.

In de luchtvaart zijn er verschillende internationale en meerdere regionale luchthavens, de grootste is Spaanse luchthaven is Barajas International Airport in Madrid.

Veerdiensten zijn er tussen het vasteland en de steden op de Balearen, de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla.

3. Spoorwegen

De Spaanse spoorwegen dateren van in 1848. De totale lengte van het spoorwegnet was in 2004 14.781 km waarvan er 8.791 km geëlektrificeerd.

 • Iberische spoorbreedte (1.668mm): 11.829 km waarvan er 6.950 km geëlektrificeerd is op 3 kV gelijkstroom).
 • Standaard spoorbreedte (1.435 mm: 998 km en alles is geëlektrificeerd op 25 kV wisselstroom)
 • Smalspoor (1.000 mm): 1,926 km waarvan er 815 km geëlektrificeerd is.
 • Smalspoor (914 mm): 28 km welke alle geëlektrificeerd zijn.

De meeste spoorlijnen zijn in handen van RENFE maar het smalspoor is vooral in sommige autonome regio’s in handen van FEVE. Er is nu een voorstel om nieuwe lijnen enkel nog in de standaard breedte aan te leggen en dan vooral die lijnen die naar het buitenland gaan. 

Een hogesnelheidslijn (AVE) is in 1992 in dienst gekomen tussen Madrid en Sevilla. In 2003 werd er tussen Madrid en Lleida een nieuwe hogesnelheidslijn ingehuldigd en die werd later (2008) doorgetrokken tot in Barcelona. Hetzelfde jaar kwamen er lijnen tussen Madrid en Valladolid en tussen Córdoba en Málaga in dienst.

Hogesnelheidslijnen

Foto: MJSmit
 • Córdoba–Málaga
 • Madrid–Barcelona
 • Madrid–Sevilla
 • Madrid–Valladolid
 • Madrid-Valencia

Steden met een metro

Foto: station Príncipe Pío
IngolfBLN

In Alicante, Barcelona, Bilbao, A Coruña (onder constructie), Madrid, Valencia, Málaga (onder constructie), Murcia (onder constructie maar opening in 2011, Granada (onder constructie), Jaén, Palma de Mallorca, Vitoria-Gasteiz, Sevilla, Parla, Vélez-Málaga, Vigo (onder constructie) en Santa Cruz de Tenerife zijn er metro’s in dienst.

4. Het Spaanse wegennet

Het Spaanse autosnelwegennet is het derde grootste in de wereld na de Verenigde Staten en China. In 2006 waren er ongeveer 13.872 km wegen met grote capaciteit in het land. Er zijn twee soorten van dergelijke wegen autopistas (snelwegen) en autovías (autowegen).

Het verschil tussen een een autopista en een autovía

Het verschil tussen beide is meestal een historisch verschil. Beide soorten bestaan uit minstens 2 maal 2 rijstroken die gescheiden worden door een middenberm Volgens de Spaanse wetgeving is de snel beperkt tussen de 60 en de 120 km/h. Er kunnen wel snelheidsverminderingen op voorkomen.

Op autopistas zijn meestal enkel wagens en moto’s toegelaten zodat alle voertuigen die geen 60 km/h kunnen rijden er verboden zijn. Zodoende kunnen deze wegen geen upgrade zijn van een oudere weg omdat de Spaanse wet een alternatieve weg voor deze voertuigen vereist.

Aan de andere hand zijn autovías meestal maar niet altijd een upgrade van een oudere weg en ze zijn nooit een tolweg. In het algemeen zijn trage voertuigen zoals fietsen en landbouw voertuigen ondere bepaalde omstandigheden toegelaten op deze wegen.

Waterwegen

Er zijn 1,045 km waterwegen in Spanje maar zij hebben geen groot economisch belang.

Havens

Spanje heeft een groot aantal havens en dat is logisch, Spanje is bijna helemaal omringd door of de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan. De belangrijkste havens zijn Algeciras, Barcelona, Valencia, Bilbao, Cádiz, Cartagena, Ceuta, Huelva, A Coruña, Las Palmas de Gran Canaria, Málaga, Melilla, Gijón, Palma de Mallorca, Saguntum, Santa Cruz de Tenerife, Los Cristianos (Tenerife), Santander, Tarragona, Vigo, Motril, Almería, Seville, Castellón de la Plana, Alicante, Pasaia, Avilés en Ferrol.

Lucht transport

Terminal T4 Luchthaven van Madrid Barajas. Inschepingszone en winkelplaats.

Er zijn 157 luchthavens in Spanje en de belangrijkste daarvan zijn: Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Málaga, Gran Canaria, Alicante and Tenerife South.

De meeste luchthavens worden uitgebaat door Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (Aena).

5. Zomervakantieoorden en stranden

Foto: “Rodelar, Wikimedia Commons, Licencia CC-BY-SA 4.0

Dit soort toerisme kwam in als eerste tot ontwikkeling en zelfs vandaag nog brengt deze vakantievorm het meeste geld in het laatje van de Spaanse economie. Het zachte klimaat gedurende het ganse jaar en de zandstranden aan de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan aangevuld met de stranden van de Balearen en die van de Canarische Eilanden oefenen een grote aantrekking uit op de toeristen uit noordelijk Europa. De zomerse vakantieoorden aan de kust oefenen ook op de Spanjaarden een aantrekking uit.

De Spaanse stranden vinden we van noord naar zuid:

 • De Costa Brava, de Costa Daurada en de Costa del Maresme, alle drie in de autonome regio Catalonië zijn zeer populair bij Spaanse en Franse toeristen. Hier vinden we de bekende steden Salou en Barcelona.
 • De Costa del Azahar, de Costa de Valencia met de hoofdstad Valencia en de Costa Blanca die een van de meest ontwikkelde kustgebieden van Spanje is is zeer populair bij toeristen uit Groot-Brittannië en Duitsland. Benidorm is hier de populairste badstad en zij liggen in de autonome regio Valencia.
 • De Costa Calida in de regio Murcia.
 • De Costa de Almería, de Costa Tropical, de Costa del Sol en de Costa de la Luz liggen in de autonome regio Andalusië. Enkele van de steden die we hier vinden zijn wereldzijd bekend zoals Marbella, Sotogrande, Cádiz en Málaga.

Er zijn ook twee archipels in Spanje, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Balearen in de Middellandse Zee. Beide zijn zij populaire vakantiebestemmingen voor Spanjaarden en buitenlanders.

In aanvulling op het zomers toerisme zijn er ook andere vormen van toerisme gevolgd en dat zijn cultureel toerisme, congressen en sport.

Het strand toerisme heeft ook het nachtleven tot grote bloei gebracht.

6. Cultureel toerisme

Liggend op een kruispunt van verschillende beschavingen heeft Spanje een aantal plaatsen van groot historisch belang. Belangrijke bestemmingen in Spanje zijn Madrid en Barcelona, beide hebben zij een aantal belangrijke plaatsen die men moet zien. Ook hebben beide steden niet alleen een historisch belang maar zijn zij ook belangrijk op handel, onderwijs, entertainment, media, mode, wetenschap en sport.

Op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco staat Spanje op de tweede plaats na Italië.

7. Religie

Spanje is een belangrijke plaats voor het katholicisme maar daarnaast is Spanje ook belangrijk voor het hindoeïsme, de islam en het judaïsme. In Spanje liggen enkele van de heiligst plaatsen van de katholieke kerk zoals Santiago de Compostela in Galicië dat de derde heiligste plaats is na Rome en Jeruzalem. Deze stad is het eindpunt van de pelgrimstocht naar Santiago. Santo Toribio de Liébana in Cantabrië is de vierde heiligste plaats en Caravaca de la Cruz in de regio Murcia staat op de vijfde plaats.

Deze plaatsen trekken pelgrims aan uit de ganse wereld. Religie kan men ook vinden in de processies tijdens de Heilige Week in tal van Spaanse steden.

8. Festivals

De meeste festivals draaien rond lokale tradities en folklore. Onder de meest bekende zijn de Feria de Abril in Sevilla, de Romería van El Rocío in Almonte, Huelva, de wereld bekende Ren van de Stieren in Pamplona, de Fallas in Valencia, de Tomatina in Buñol, Valencia en de Fiestas del Pilar in Zaragoza.

Carnaval is ook een populair feest maar het is het populairst op de Canarische Eilanden en in Cadiz.

Er zijn in Spanje ook een aantal film festivals en het bekendste is het Internationaal Filmfestival van San Sebastián, het Filmfestival van Málaga en het Filmfestival van Sitges, het beroemdste internationaal festival dat gespecialiseerd is in fantasy en horror films.

De bekendste muziek festivals zijn de FIB, de Festimad, de Primavera Sound, het Bilbao Festival BBK, het Monegros Desert Festival en het SOS 4.8.

9. Het nachtleven

Het Spaanse nachtleven is zeer attractief voor toeristen maar ook voor Spanjaarden en het wordt beschouwd als een van de beste ter wereld.. Grote steden zoals Madrid en Barcelona zijn favoriet voor de grote en populaire discotheken zo is Madrid bekend als de party stad voor clubs zoals de Pacha en de Kapital (zeven verdiepingen). Barcelona is beroemd voor zijn minder bekende clubs.

Discotheken zijn hier open tot 7 uur ’s ochtends. Sommige eilanden van de Balearen zoals Ibiza en Mallorca zijn bekend als belangrijke party bestemmingen.

10. Winter Toerisme

Spanje staat in Europa op de tweede plaats als land met de meeste bergen en er zijn hier een groot aantal goede en mooie skigebieden. De gebergtes die we hier vinden zijn de Pyreneeën, het Castiliaans Scheidingsgebergte, het Iberisch Randgebergte en de Sierra Nevada.

11. Natuurtoerisme

Foto: de nationale parken
Carlos Delgado

Spanje heeft een aantal Nationale parken en die vinden we door gans Spanje. Hierna volgt een opsomming van deze parken:

 • het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Catalonië)
 • het Nationaal park Archipiélago de Cabrera (Balearen)
 • het Nationaal park Cabañeros (Castilië-La Mancha)
 • het Nationaal park Cabrera-archipel (Parque Nacional del Archipiélago de Cabrera)
 • het Nationaal park Caldera de Taburiente (Canarische Eilanden)
 • het Nationaal park Doñana (Andalusië)
 • het Nationaal park Garajonay (Canarische Eilanden)
 • het Nationaal park Islas Atlánticas de Galicia (Galicië)
 • het Nationaal park Monfraguë (Extremadura)
 • het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido (Aragón)
 • het Nationaal park Picos de Europa (Asturië, Castilië en León en Cantabrië)
 • het Nationaal park Sierra Nevada (Andalusië)
 • het Nationaal park Tablas de Daimiel (Castilië-La Mancha)
 • het Nationaal park Teide, tevens werelderfgoed UNESCO (Tenerife – Canarische Eilanden)
 • het Nationaal park Timanfaya (Lanzarote – Canarische Eilanden).

In deze parken vinden we een groot aantal zeldzame en beschermde planten en dieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.