Het Spoorwegmuseum van Madrid

  1. Algemeen
  2. Geschiedenis
  3. Het gebouw
  4. De collectie
  5. Website

1.Algemeen

Foto: voorgevel spoorwegmuseum in Madrid
Barcex

Het Spoorwegmuseum van Madrid is gewijd aan de bescherming en de studie van de Spaanse spoorwegen vanaf zijn begin tot in de huidige tijd. Het museum wordt beheerd door de “Fundación de los Ferrocarriles Españoles” en het wordt gesponsord door Adif, Renfe en de Regio Madrid. Het museum is te vinden in het station Delicias.

2. Geschiedenis

Tijdens de jaren 30 van de vorige eeuw bestonden er diverse spoorwegmaatschappijen in Spanje en zij begonnen met het verzamelen van locomotieven en andere voorwerpen die verbonden zijn aan de spoorweg. Dit werk werd in 1936 gestopt door het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog.

In 1948 vierde men de 100 jarige verjaardag van de eerste spoorweg op het Iberische schiereiland die liep van Barcelona naar Mataró. Men organiseerde toen een herdenkingstentoonstelling waarop er verschillende voorwerpen en locomotieven werden tentoongesteld. Toen ontstond er ook het idee voor de oprichting van een museum. In 1964 toen men de 100 jarige verjaardag vierde van de lijnen tussen Madrid en Zaragoza en Madrid en Irún begon ook Renfe belangstelling te tonen voor het idee.

In 1967 opende men dan het eerste spoorwegmuseum in Spanje. Dat museum kwam in het Palacio de Fernán Núñez in Madrid (de huidige zetel van de Stichting van Spaanse Spoorwegmuseum). Verdeeld over vier zalen herbergde het museum modellen, gravures en kleine voorwerpen die verbonden waren aan de geschiedenis en uitbating van de spoorweg.

Het museum bleef in dat gebouw tot in 1983 toen het verhuisde naar het Madrileens station Delicias. Dit station was gesloten in 1971 maar in 1969 was het al gesloten voor passagiers. Deze nieuwe ruimte liet toe om de collectie van het museum te vergrootten waaronder het tentoonstellen van echte treinen in het grote schip van het station.

Als gevolg van een storm op 10 september 2008 werd het station Delicias beschadigd aan het dak en in verschillende zalen. Uit voorzorg werd er besloten om het museum tijdelijk te sluiten. Tijdens deze periode werden er een technische studie uitgevoerd naar de staat van het station en werd de aktiviteit van het museum verder gezet in het Nationaal Museum voor de Wetenschap en Techniek. Momenteel is het museum terug open.

3. Het Gebouw

Het station Delicias maakt zelf ook deel uit van de geschiedenis van de spoorweg in Spanje. Het is een duidelijk voorbeeld van architectuur met ijzer zoals hij gebruikt werd in de negentiende eeuw. Het station werd ingehuldigd in 1880 en het was het eerste station in Madrid dat een metalen structuur had.

Het werd ontworpen door de Franse architect Émile Cachelièvre en de bouw duurde slechts 14 maanden.

Foto: binnenin het museum
Apfel51

Het belangrijkste element is de grote luifel die toeliet om de passagiers te beschermen tegen de stoom van de stoomlocomotieven. Aan beide zijden van de luifel zijn er twee ruimtes, aan de linkerzijde bevinden zich kantoren, twee wachtzalen en de hal. Aan de rechterzijde bevinden zich de aankomstruimte, kantoren en rijtuigen.

4. De Collectie

4.1 De tractie zaal

Stoomtractie

Het materiaal uit de stoomperiode overheerst de andere soorten tractie maar dat is te wijten aan de lange levensduur van het stoommateriaal in Spanje (1848-1975). We zien hier verschillende soorten locomotieven:

  1. Mikado.
  2. Pacific.
  3. Confederación.

Elektrische tractie

Er worden locomotieven tentoongesteld uit de periode 1907-1963. We zien hier locomotieven uit de reeksen 6100, 7300, 7400, 7500 en 10000.

Diesel tractie

Onder de tentoongestelde locomotieven vinden we de “Marilyn”, de eerste diesel – elektrische locomotief. We hebben hier ook een motorwagen TAF (Trein Automotor Fiat) welke gebouwd is in 1952.

Foto: panoramisch rijtuig van de Talgo
Panhard

In dit deel verdient de Talgo II met de diesellocomotief “Virgen de Aránzazu” een speciale vermelding. De trein werd gebouwd in 1949 voor ACF en het was de eerste Talgo samenstelling in commerciële dienst.

4.2 De andere zalen

De zaal met de klokken

Het zijn voorbeelden van de klokken die altijd worden gebruikt in de stations. Onder de stukken vinden we de klok die gebruikt werd voor het vertrek van de eerste trein op het Iberisch schiereiland.

De zaal van de reizen

Hier vinden we kastje, biljetten, treinkaartjes, reisgidsen, kaarten van Borox, enz.

De zaal Faustino García Linares

Deze zaal is gewijd aan de verschillende typische spoorwegberoepen. Men kan hier ook genieten van een hapje en een drankje.

De zaal met de modelspoorbaan

Hier is een eigen ruimte voor modeltreinen en schaalmodellen. We zien hier ook een verzameling lantaarns, klokkennaambordjes van locomotieven en andere voorwerpen die verbonden zijn met de spoorweg. Hier staat ook de kleinste stoomlocomotief die ooit in Spanje (Jerez de la Frontera) gereden heeft.

Het seinhuis van Algodor

Dit seinhuis stamt uit 1927 en het was in gebruik door de spoorwegmaatschappij MZA. Het was in dienst tot in 2000 toen het vervangen werd door een elektronisch seinhuis. Het seinhuis was in dienst op de lijnen van Toledo naar Castillejo en van Madrid naar Ciudad Real.

Er waren 110 hefbomen, 70 voor seinen en 40 voor wissels. De hefbomen werkten met waterdruk. Het is het enige seinhuis van zijn soort dat nog bewaard is in Spanje.

Zaal van de Infrastructuur

Zij werd ingewijd in december 2005. Zij toont interactief de spoorweginfrastructuur, seininrichting, communicatiemiddelen en techniek. Hier toont men de evolutie in de infrastructuur vanaf de negentiende tot in de eenentwintigste eeuw.

5. Website

De website van het museum kan je vinden op Museo del Ferrocarril de Madrid, enkel in het Spaans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.