Nationaal Museum van de Kleding

Het Kleding Museum is een nationaal museum dat afhankelijk is van het Ministerie van Cultuur. We vinden het in de Avenida de Juan de Herrera, 2 in Madrid. Het voornaamste doel van het museum is het bevorderen van de kennis over de geschiedkundige evolutie van de kledij en het etnologisch erfgoed van de verschillende volkeren en culturen in Spanje.

 1. Geschiedenis
 2. Collectie
 3. Het Gebouw
 4. Activiteiten van het museum
 5. Huidige website
 6. Website

1. Geschiedenis

Het museum, alhoewel het een nieuwe instelling is kende een lange en vreemde geschiedenis. De oorsprong van het museum ligt in de Tentoonstelling van de Historische Kledij in 1925. Tijdens de openingstoespraak van de tentoonstelling kwam de Graaf van Romanones met het idee om de tijdelijke tentoonstelling om te vormen in een permanent museum. 

Foto: Museum van de Kleding

Cruccone

Twee jaar later vormde hij een Raad van Toezicht voor het Museum en die moest zorg dragen voor de fondsen van de tentoonstelling, en de stukken die geschonken of gekocht werden door de staat. Met deze stukken moest dan het nieuwe Kleding Museum gemaakt worden (1927-1934).

In 1934 kwam er het idee om een andere instelling te maken die verder ging met de collectie en die bovendien de gebruiken en gewoontes van de Spaanse bevolking moest bewaren. Dit nieuwe museum, het Museum van het Spaanse Volk voegde de collecties van het Seminario de Etnografía y Artes Populares van de Escuela Superior de Magisterio en de verzameling van de Patronatos Regionales samen. Dit gebeurde tussen 1934 en 1936.

Na een aantal adreswijzigingen bracht men in 1983 het museum onder in het gebouw waar het museum nu nog gevestigd is.

In 1993 kwam er een nieuwe wijziging, het Museum van het Spaanse Volk en het Nationaal Museum voor Volkenkunde werden in een instelling ondergebracht en dat werd het Museo Nacional de Antropología (1993-2004). Beide delen bleven welk apart functioneren.

Uiteindelijk werd er in 2002 nagedacht over de toekomst van het museum en werd er beslist om de collectie vanuit een moderner perspectief voor het publiek open te stellen. Met dit museum van de kledij is de cirkel rond.

2. Collectie

 • Historische kledij. Het museum heeft zeldzame maar betekenisvolle stukken uit de zestiende en de zeventiende eeuw. De verzameling uit de achttiende eeuw heeft mooie exemplaren van mannelijke kledij. De verzameling uit de negentiende eeuw is kleiner in aantal maar zij is wel representatief.
 • Hedendaagse kledij. In de collectie uit de twintigste eeuw zitten ongeveer 4.000 stukken en dan op de eerste plaats staat Mariano Fortuny y Madrazo met zijn bevrijdend “Delphos”. Vanaf het moment dat de Haute Couture zijn hoogtepunt bereikt zijn er werken van Cristóbal Balenciaga, we vinden er kleding voor elk moment van de dag en ontwerpen van Pedro Rodríguez, Madame Rosina, Natalio Bernabeu, Manuel Pertegaz en Elio Berhanyer. Van de actieve ontwerpers bezit het museum werken die verschillende trends aangeven, zo zien we de metalen jurk van Paco Rabanne en een groot aantal ontwerpen van hedendaagse Spaanse ontwerpers. Een van de markantste werken is de jurk die Audrey Hepburn droeg in de film Breakfast at Tiffany’s, zij zijn allemaal het werk van Hubert de Givenchy.
 • Traditionele kledij. Het museum herbergt een belangrijke collectie, meer dan 5.000 stukken, aan traditionele kledij uit heel Spanje. De collectie is sterk gegroeid als een onmisbare aanvulling op een etnografische reeks uit het Museum van het Spaanse Volk.
 • Sieraden en accessoires. De collectie met sieraden is een van de meest kenmerkende collecties in het museum. Alhoewel de meerderheid van de stukken verbonden is met de traditionele aspecten van de Spaanse cultuur bevat de collectie stukken uit de Europese collectie van de laatste eeuwen. Het museum heeft ook een grote collectie van modeaccessoires. Er zijn opmerkelijke hoeden (sombreros) uit de negentiende en twintigste eeuw, parasols, handschoenen vanaf de zeventiende eeuw tot op heden en er is een opmerkelijke reeks schoenen en pantoffels uit de achttiende eeuw. Deze collecties tellen ongeveer 9.000 stukken.
 • Textiel. Het museum bevat een prachtige collectie van stoffen en kant en klare stukken vanaf de zestiende eeuw tot op heden. Naast deze collectie zijn er nog stukken aanwezig uit de koptische en de Spaans-Moorse periode.

3. Het gebouw

Het gebouw werd gebouwd tussen 1971 en 1973 en ingehuldigd in 1975 als Museo Español de Arte Contemporáneo (MEAC). Zijn ontwerpers, de architecten Jaime López de Asiaín en Ángel Díaz Domínguez volgden voor de bouw de aanbevelingen van het Congres voor Architectuur uit 1969. Na de overgang in 1992 van het MEAC in het Museo Reina Sofía en de overgang naar zijn huidige zetel stond het gebouw leeg. Om het gebouw terug in gebruik te stellen was er een prijskaartje aan verboden van 21 miljoen euro.

Foto: Zicht op de permanente tentoonstelling

Miguel Ángel Otero

De ruimtes toegankelijk voor het publiek concentreren zich op de benedenverdieping rondom de centrale binnenplaats in een directe visuele verbinding met de buitentuinen. Op de eerste verdieping vinden we de bibliotheek, het auditorium, de aula’s, de werkplaatsen voor kinderen, de interne diensten en een grote tentoonstellingszaal.

4. Activiteiten van het museum

In de jaren van zijn bestaan heeft het museum geprobeerd om een grote en gevarieerde activiteit aan de dag te leggen om de geschiedenis van de kledij onder de aandacht te brengen op esthetisch, technisch, sociaal en cultureel gebied en om er mee in te spelen op de eisen van de moderne maatschappij.

Dit omvat de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen, inrichten van schoolse activiteiten, workshops, animaties, lezingen en congressen. Zo hebben we bijvoorbeeld de reeks “Encuentros con …” (Ontmoetingen met…) waarbij ontwerpers in dialoog gaan met het publiek, er is het “Modelo del mes” (Model van de Maand), dat zijn korte lezingen waarin men een stuk uit de collectie bespreekt. Dan is er ook nog de “Domingos en familia” (Zondagen in de Familie) en dat zijn workshops voor de ganse familie.

5. Huidige situatie

De Complutense Universiteit, die eigenaar is van de grond, heeft laten weten dat zij bij het aflopen van de huidige huurperiode in 2013 terug gebruik wil maken van het gebouw. Het museum zal dus terug op zoek moeten naar een nieuwe zetel. De universiteit onderhandelt momenteel over de huurprijs van het gebouw.

Op 28 april 2008 werd er een akkoord ondertekend tussen het Ministerie van Cultuur en de stad Madrid om een nieuw Nationaal Centrum voor de Mode op te richten, de zetel komt in het Matadero de Madrid. Eerder was al de beslissing genomen om fondsen vrij te maken voor het C.I.P.E (Centro de Interpretación del Patrimonio Etnológico dat in verband staat met het Kleding Museum in een nieuwe zetel in Teruel.

Op 11 mei 2008 heeft de Vereniging van de Vrienden van Kleding Museum “Asociación de Amigos del Museo del Traje” zijn bezorgdheid uitgedrukt voor de toekomst van het museum en zij gaat proberen om voldoende handtekeningen bij elkaar te krijgen om de toekomst te verzekeren.

6. Website: Het Kledingmuseum, de site is enkel beschikbaar in het Spaans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.