Nationaal Museum voor Onderwater Archeologie

Het Nationaal Museum voor Onderwater Archeologie vinden we in Cartagena in de regio Murcia.

  1. Geschiedenis
  2. Het Nationaal Museum voor Onderwater Archeologie
  3. Centrum voor Onderwater Onderzoek
  4. Website

1. Geschiedenis

Foto: Nationaal Museum voor Onderwater Archeologie
Matías Soria

De instelling werd herdoopt als Nationaal Museum voor Onderwater Archeologie “Museo Nacional de Arqueología Subacuática”. ARQUA, en de naam komt voort uit de fusie van de latijnse woorden “archaeologia” en “aqua”.

De historische oorsprong van dit museum bevindt zich in de oprichting in 1970 van de Raad voor Onderwater Archeologische Opgravingen (Patronato de Excavaciones Arqueológicas Submarinas). Later, in 1980 , richtte men in Cartagena het Nationale Centrum en Museum voor het Onderwater Archeologisch Onderzoek (Patronato de Excavaciones Arqueológicas Submarinas) op.

De eerste zetel van het museum vinden we in het Dique de Navidad (Dok van Kerstmis). Er waren daar vijf gebouwen, de tentoonstellingszalen en een oud lazaret.

Het Nationale Centrum voor Onderwater Archeologisch Onderzoek (Centro Nacional de Investigaciones Arqueológicas Submarinas) was in een modern gebouw dat ingehuldigd werd op 28 maart 1982 en dat was het werk van de architect Pedro San Martín. De andere drie gebouwen zijn eigendom van het Havenbedrijf van Cartagena (Autoridad Portuaria de Cartagena) en er zijn werkplaatsen en laboratoria gevestigd.

In 1983 werd het museum herdoopt tot het Nationaal Museum van Maritieme Archeologie (Museo Nacional de Arqueología Marítima), terwijl het Nationale Centrum voor Onderwater Archeologisch Onderzoek (Centro Nacional de Investigaciones Arqueológicas Submarinas) zijn naam en afhankelijkheid behield.

In 2001 werd er begonnen met de bouw van een nieuwe zetel voor het museum in Cartagena en het werk werd voltooid in 2007. Vanaf het begin in 2007 tot op het einde van 2008 was het museum gesloten om de verhuis naar het nieuwe gebouw uit te voeren. Dit nieuwe gebouw werd op 26 november 2008 door prinses Cristina, na tal van vertragingen, ingehuldigd.

Sinds de oprichting van het museum zijn er een aantal directeurs geweest: de eerste was Julio Mas en daarna volgden Alicia Rodero Riaza, Víctor Antona del Val, Paloma Cabrera, Iván Negueruela, Rafael Azuar en daarna terug Iván Negueruela na een gerechtelijke beslissing wegens onrechtmatig ontslag.

Vanaf augustus tot december 2010 was de betrekking als directeur vacant en daarna werd Xavier Nieto, ex-directeur van het Centrum voor Onderwater Archeologie (Centro de Arqueología Subacuática) van Catalonië aangesteld.

Tussen 1983 en 1986 werd er onder de leiding van Alicia Rodero een programma opgestart van systematisch onderzoek van de kust. Dit programma liep onder Victor Antona del Val verder tussen 1986 en 1989.

Er werden in die periode ook cursussen in professioneel duiken en onderwater archeologie ingericht. Ook kwam er een laboratorium voor onderzoek naar hout dat verzadigd is met water.

Van 1989 tot 1993 stond het centrum onder leiding van Paloma Cabrera en nu werd er vooral belang gehecht aan de vorming van archeologen die onder water werken en kwam er een grote activiteit van onderzoek en documentatie.

In deze periode kwamen de belangrijkste werkgebieden van het museum tot ontwikkeling: de bekleding van wrakken als een beschermende maatregel, het uitgeven van publicaties op een regelmatige basis en de medewerking aan internationale projecten voor de bewaring van hout dat verzadigd is met water.

Met Iván Negueruela werden er tussen 1995 tot 2005 en in 2010 de belangrijkste vondsten van het centrum gedaan zoals de Fenicische wrakken op het strand van Mazarrón. Gedurende deze jaren was er een grote activiteit in training en samenwerking met de Grupos Especiales de Actividades Subacuáticas (GEAS) van de Guardia Civil en de bescherming van het onderwater patrimonium.

2. Het Nationaal Museum voor Onderwater Archeologie – El Museo Nacional de Arqueología Subacuática

Op 26 november 2008 werd de nieuwe zetel van het museum ingehuldigd, een werk van de architect Guillermo Vázquez. Het kwam op de Kade Alfonso XII in Cartagena en het gebouw kwam er ondanks technische en economische problemen.

Het project van het museum werd uiteen gezet in de tentoonstelling “On-site: nueva arquitectura española” die gewijd was aan de Spaanse hedendaagse architectonische projecten. Deze tentoonstelling ging door tijdens 2006 in het MOMA in New York.

Naast de nieuwe locatie kreeg het museum een nieuwe naam, Nationaal Museum voor Onderwater Archeologie (Museo Nacional de Arqueología Subacuática, ARQUA).

Men kan hier archeologische vondsten vinden die verbonden zijn met het zeeverkeer op de Middellandse Zee ten tijde van de Feniciërs, Puniërs, Hellenen en Romeinen.

Foto: Griekse amforen
Nanosanchez

In de zalen van het museum vinden we een reeks amforen die gebruikt werden voor het vervoer van vloeistoffen van een duidelijke Romeinse herkomst. Verder worden er metalen, luxeproducten zoals ivoor en glas, opschriften die verband houden met het transport tentoongesteld.

De amfoor was tijdens deze periode de meest gebruikte verpakkingsvorm en ze is uitgegroeid tot het belangrijkste onderzoeksmiddel omdat de kusten van de Middellandse Zee overspoeld liggen met deze resten.

Foto: overblijfselen Fenicisch schip
Nanosanchez

We onderscheiden vooral nog de resten van de twee Fenicische schepen uit de zevende eeuw die men gevonden heeft voor de kust van Mazarrón. Naast de twee schepen heeft men een groot deel van de lading gevonden. Deze resten gaven ons veel informatie over die periode.

Uit deze Fenicische periode heeft men ook nog de slagtanden van een olifant gevonden aan boord van een schip in Cabo de Palos.

3. Centrum voor Onderwater Onderzoek – El Centro de Investigaciones Submarinas

Het centrum moet de studie en de catalogisering van het archeologisch onderwater materiaal bevorderen. Daartoe gebruikt men laboratoria, werkplaatsen voor restauratie en een aantal werkplaatsen waaronder een teken- en landkaartwerkplaats.

Verder is er nog een gespecialiseerde bibliotheek, een archief en een databank met archeologische onderwater materiaal, niet enkel nationaal maar ook internationaal. Onder het personeel vinden we een klein aantal van gespecialiseerde duikers.

De collectie komt voor een groot deel uit vindplaatsen aan de zuidoostelijke kust van het Iberisch schiereiland, in de huidige regio Murcia. 

4. Website: Het Nationaal Museum voor Onderwater Archeologie, de site is beschikbaar in het Spaans en het Engels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.