Nationaal Museum voor Wetenschap en Technologie

  1. Algemeen
  2. Geschiedenis
  3. Website

1.Algemeen

Het Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (MUNCYT) is een Spaans museumnetwerk dat gewijd is aan de wetenschappelijke en technologische verspreiding. Het museum hangt af van het ministerie voor economische zaken en innovatie en het wordt beheerd door Spaanse Stichting voor Wetenschap en Technologie. Het museum bezit een collectie van meer dan 15.000 wetenschappelijke instrumenten vanuit de zestiende eeuw tot op heden.

2. Geschiedenis

Het idee om een museum te wijden aan wetenschap en technologie in Spanje rees in het midden van de vorige eeuw. Het idee om met een dergelijk museum te beginnen kwam er 1975 en het kwam uit het Instituto Nacional de Industria (Nationaal Instituut voor de Industrie).

Foto: Museum in Alcobendas

Carlos Delgado

Maar het project kon niet verder gaan door het einde van het Franco regime en de daarbij gaande overgang naar de democratie. Uiteindelijk was deze periode niet verloren want in november 1979 begon men met de eerste stappen in de richting van een dergelijk museum. Daartoe richtte men een raad van bestuur op die de start moest mogelijk maken van het Museo Nacional de la Ciencia y la Tecnología.

Een jaar later, in 1980, begon men dan definitief met de oprichting van het museum. In maart 1980 maakte de raad van bestuur een akkoord met de Spaanse spoorwegmaatschappij, RENFE. Door het akkoord kon men het station Delicias herstellen en er zou een ruimte gecreëerd worden waar zowel het museum voor wetenschap en technologie als het Spoorwegmuseum kunnen ingericht worden.

Het museum voor wetenschap en technologie is afhankelijk van het ministerie van cultuur.

Het MUNCYT heeft twee zetels, een in Alcobendas, dat op 12 december 2014 voor het publiek geopend werd en een in La Coruña, dat op 4 mei 2012 de deuren opende. Bovendien, heeft het Museum heeft een onderzoekscentrum dat bestaat uit een gespecialiseerde bibliotheek, archief en opslag van stukken op de Paseo de las Delicias in Madrid. Via het programma “Ventanas del MUNCYT” organiseert het ook reizende tentoonstellingen door het hele land. Het museum exposeert in zijn verschillende tentoonstellingszalen stukken historisch, wetenschappelijk en technologisch erfgoed met betrekking tot astronomie, wiskunde, navigatie, natuurkunde, scheikunde, biologie, informatica, industrie of transport.

3. Website

Het museum heeft een website op MUNCYT en is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Valenciaans, Galego, Baskisch en Engels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.