Nationaal park van de Sierra Nevada

 1. Algemeen
 2. Geschiedenis
 3. De Sierra Nevada: een reservaat van de biosfeer
 4. Sierra Nevada: Nationaal park
 5. Herstel van de gebieden met bedreigde plantensoorten in de Sierra Nevada
 6. Fauna
 7. Toerisme

1.Algemeen

Het Parque Nacional Sierra Nevada vinden we in de Sierra Nevada, een bergketen in de provincies Granada (65 % van het park) en provincie Almería (35 % van het park) en het beslaat 85.883 ha.

Foto: Pico del Veleta, Sierra Nevada
Thomas Then

Beide provincies liggen in de autonome regio Andalusië en de bron van de rivier de Alpujarra is hier in het park.

Door een decreet in 1989 van het parlement van Andalusië werd het gebied tot natuur park gemaakt, men hield rekening met de fauna, flora en de geomorfologie van het gebied. Later werd het dan een nationaal park.

Sommige van de bergtoppen in deze bergketen overschrijden de 3.000 meter. We vinden hier ook een 60 tal planten die typisch zijn voor dit gebied.

Binnen het park kan men een groot aantal activiteiten ontplooien, skiën, lange afstand wandelen, bergbeklimming, para glijden en het bekijken van vogels en dieren.

Binnen het park vinden we ook nog de: Jardín Botánico de la Cortijuela en het Centro Botánico Hoya de Pedraza, beiden afhankelijk van de regering van Andalusië en de Jardín Botánico Universitario de Sierra Nevada die afhankelijk is van de Universiteit van Granada. Al deze instellingen doen onderzoek naar het behoud van de plaatselijke planten en dierensoorten in de Sierra Nevada.

2. Geschiedenis

De Sierra Nevada is een plaats met een hoge ecologische en culturele waarde. Tijdens de middeleeuwen noemde men deze plaats de “Sierra del Sol”. Het is een plaats met een rijk historisch en cultureel verleden. Men kan er overblijfselen vinden uit de Romeinse en Visigotische periode.

Het meest betekenisvolle uit de Islamitische periode zijn de gebruikte geavanceerde irrigatie technieken. De Moren maakten op een meesterlijke wijze gebruik van de berg- en heuvelhellingen om het water tot in Granada te brengen. De Sierra Nevada is een belangrijk element in de culturele identiteit van de plaatselijke bevolking.

In de Sierra Nevada vinden we ook de Mulhacén (3.482 meter), de hoogste berg van het Iberisch schiereiland. Volgens de overlevering is de top genoemd naar de Moorse koning Muley-Hacén. De koning werd verliefd op een christelijk meisje, Zoraida. Nadat de koning overleed liet zij hem op de hoogste bergtop begraven om hem te verbergen voor zijn vijanden.

3. De Sierra Nevada: een reservaat van de biosfeer

Op internationaal niveau is er een wereldwijd netwerk van reservaten van de biosfeer, deze verwijzen naar plaatsen die ecologisch zeer waardevol zijn, zij hebben kenmerken van groot wetenschappelijk belang of het zijn voorbeelden van plaatsen met een grote interactie mens-natuur.

Tijdens een congres in Sevilla in 1995 werd er een document goedgekeurd dat het concept van de biosfeer vastlegt rekening houdende met de milieu en sociale aspecten en er werden drie basisregels van kracht:

 • het behoudt van de biologische diversiteit, de genetische hulpmiddelen en de ecosystemen
 • duurzame ontwikkeling van de natuurlijke hulpbronnen in de regio in nauwe samenwerking met de plaatselijke bevolking
 • de integratie van het betrokken gebied in een internationaal netwerk als basis voor onderzoek, onderwijs en toezicht op het milieu.

Er zijn meer dan driehonderd biosfeer reservaten in de wereld. In 1977 heeft de UNESCO de eerste twee reservaten in Spanje aangewezen; Grazalema en Ordesa-Viñamala. In 1978 is er dan Doñana en Montseny en uiteindelijk kwam er dan de Sierra Nevada bij in 1986. Momenteel zijn er 15 dergelijke plaatsen in Spanje.

4. Sierra Nevada: Nationaal park

Met de opname van het nationaal park Sierra Nevada werd er een ecosysteem in het netwerk van de nationale parken opgenomen dat de mediterrane hoge bergen bevat, tot op dat moment was een dergelijke omgeving niet aanwezig in het nationaal netwerk. 

Het nationaal park Sierra Nevada is speciaal gemaakt voor:

 • de bescherming van de ecosystemen in het gebied welke een buitengewone aanwezigheid hebben van mediterrane bergen en hoge bergen
 • om te zorgen voor het behoud en herstel, indien aanwezig, van de habitats van de aanwezige planten en diersoorten
 • bijdragen aan de bescherming, bevordering en verspreiding van de culturele waarden
 • bevordering van duurzame ontwikkeling aan de plaatselijke bevolking wiens dorpen in het park liggen
 • bijdragen leveren aan nationale en internationale programma’s tot behoud van de plaatselijke ecosystemen

5. Herstel van de gebieden met bedreigde plantensoorten in de Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een uitzonderlijk toevluchtsoord voor de flora en de bioversiteit op het Europees continent. Dit komt voornamelijk door geschiedkundige omstandigheden waaronder zijn strategische biogeografische ligging in de Mediterrane regio, zijn geografische ligging, de verscheidenheid van de ecosystemen door het grote verschil aan hoogte en ten laatste aan zijn diversiteit aan flora. Momenteel zijn er 2.100 plantensoorten gecatalogiseerd en daarvan zijn er 116 bedreigd.

De bescherming van de gebieden met een bedreigde flora is opgenomen in het LIFE programma van de Europese Unie. Dit programma heeft als voornaamste doelstelling de vermindering van de risico factoren voor de bedreigde plantensoorten en daardoor de ontwikkeling van de natuurlijke middelen voor het behoud van de natuurlijke leefomgeving van deze planten.

Daarom is er een reeks van strategieën ontwikkeld om een controle te hebben van de oorzaak van de kwetsbaarheid zoals overbegrazing, verzamelen van planten, veranderingen aan de waterhuishouding, skistations, ontbossing en toerisme, tevens zijn er herintroducties van verscheidene plantensoorten welke dikwijls gekweekt worden in het planten centrum in het park.

6. Fauna

We vinden hier de koningsarend, grote kolonies berggeiten, verschillende soorten slangen, wilde bergkatten, hagedissen, salamanders, kikkers en padden, dassen en vossen.

7. Toerisme

In 1914 werd met de aanleg van de eerste weg in de Sierra Nevada begonnen. Tegenwoordig zijn zelfs de hoogste pieken van de bergketen bereikbaar. Sinds de Sierra Nevade een natuurpark werd in 1989 en zelfs een nationaal park in 1999 zijn er veel wegen voor verkeer afgesloten.

Twee controleposten, een voor het noordelijke deel (Cruce de Borreguiles) en een voor het zuidelijk deel (Hoya de Portillo) houden toezicht op de toegang tot het park met privévervoer. Het is altijd raadzaam om vooraf contact op te nemen hoe de situatie momenteel is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.