Overnachten in Spanje

 1. Paradores
 2. Hotels
 3. Hostels
 4. Hostals
 5. Casas Rurales/Fincas/Villas
 6. Pensión/Fonda/Casa de Huespedes
 7. Apartamento
 8. Aparthotel
 9. Habitación
 10. Camping

Ga je op vakantie naar Spanje? Vind de juiste plaats om er te verblijven: appartement, bed en breakfast, casas rurales, pensions, budget hotel of luxe hotel…

Ieder jaar komen er 52 miljoen toeristen naar Spanje en de toeristische sector is goed ontwikkeld, vooral aan de Costas en de eilanden (Balearen en de Canarische Eilanden). Er staan dus tal van verblijfsmogelijkheden ter beschikking.

1.Paradores

De Paradores zijn een in 1928 door de overheid opgerichte hotelketen. Paradores zijn luxe hotels die gevestigd zijn in speciale gebouwen zoals oude Moorse vestingen, kastelen of kloosters. Momenteel zijn er 97 paradores en zij zijn nog steeds eigendom van de staat.
Meer informatie kan je vinden op de website van de paradores:
Paradores
Paradors of Spain (Engelstalig)

2. Hotels

In Spanje zijn er meer dan 10.000 hotels en ze zijn ingedeeld in vier categorieën en een letter staat voor elke categorie symbool:

 • H: Geregistreerd hotel
 • HR: Residentieel hotel zonder restaurant
 • HA: Hotels met appartement
 • CV: Vakantie complex

Hotels in Spanje opereren met een sterren classificatie:

 • 5 sterren: Buitengewoon, luxueus hotel. Dit is het maximale wat er in Spanje te vinden is en waarbij de tweepersoonskamers tenminste 17 m2 groot dienen te zijn en de eenpersoonskamers 10 m2. Er moet een badkamer van 5 m2 met bad en/of douche te zijn, vaste telefoon op de kamer, verwarming, airconditioning in de kamer en openbare plaatsen, lift, bar, kluis en minibar in de kamer (gratis of tegen betaling).
 • 4 sterren: Zeer voortreffelijk hotel. In deze hotels moeten de tweepersoonskamers tenminste 16 m2 groot zijn en de eenpersoonskamers 9 m2. Er dient een badkamer te zijn van 4,5 m2 met douche of bad aanwezig te zijn. Verder is een vaste telefoon in de kamer vereist naast verwarming, airconditioning op de kamer en openbare ruimtes, een lift in het gebouw, een bar, een kluis en minibar (gratis of tegen betaling).
 • 3 sterren: Zeer comfortabel toeristisch hotel. In deze hotels moeten de tweepersoonskamers minstens 15 m2 groot zijn en de eenpersoonskamers 8 m2. Er dient een badkamer aanwezig te zijn van tenminste 4 m2 met een bad of douche. Verder is een vaste telefoon in de kamer vereist naast verwarming, airconditioning in de algemene ruimtes van het hotel, een lift, bar en de service van een kluis (gratis of tegen betaling).
 • 2 sterren: Goede voorzieningen, toeristisch hotel. In deze hotels dienen de tweepersoonskamers minstens 14 m2 groot te zijn en de eenpersoonskamers moet minstens 7 m2 zijn. De badkamer dient tevens 3,5 m2 groot te zijn en er moet een bad of douche aanwezig zijn. Daarnaast zijn een vaste telefoon in de kamer, verwarming, een lift in het gebouw en de service van een kluis (gratis of tegen betaling) een vereiste.
 • 1 ster: Gewone voorzieningen, toeristisch hotel. De tweepersoonskamers dienen tenminste 12 m2 groot te zijn en de eenpersoonskamers tenminste 7 m2. Er moet een badkamer zijn met een bad of douche van tenminste 3,5 m2. Daarnaast zijn een verwarming en een lift in het gebouw een vereiste.

3. Hostels

In Spanje is dit een Albergue en zij hebben concurrerende prijzen en zijn daardoor aantrekkelijk voor budget reizigers. Door de toeristische dienst hebben zij een symbool gekregen. Een kenmerk van dit soort verblijfplaats is het samen gaan van slaapplaats met de badkamer.

4. Hostal

Verwar een Hostal niet met een Hostel. Een Hostal is een klein hotel met weinig voorzieningen en diensten. Het is een goede alternatief van een hotel.

5. Casas Rurales/Fincas/Villas

Dit zijn landelijke huizen die beschikbaar zijn als vakantiewoning. Het aanbod gaat van kleine woningen (cottages) tot grote woningen met een grote tuin. Een finca is een boerderij die ook thuis hoort in de categorie casas rurales.

Villa’s liggen dikwijls buiten het dorpscentrum en zij bieden een perfecte accommodatie indien je beschikt over transport. Deze villa’s beschikken dikwijls over een garage en zéér belangrijk in de zomer, een zwembad.

6. Pensión/Fonda/Casa de Huespedes

Een pensión is een klein hotel met kamers maar zonder restaurant. Een fonda is gelijkaardig maar er bestaat een beperkt restaurant. Een casa de huespedes is gelijkaardig aan een pension.

7. Apartamento

Hier is men verantwoordelijk voor zijn eigen voedsel en zij variëren in grootte en kwaliteit van het aanbod. Dikwijls vinden we ze in hoge gebouwen en soms is er geen lift beschikbaar.

8. Aparthotel

Zoals de naam al zegt, dit ligt tussen een appartement en een hotel. Er is een individueel verblijf maar op het gelijkvloers is er een aanbod van diensten zoals een restaurant. Een poetsdienst is ook dikwijls aanwezig.

9. Habitación

Dit verblijf is zoiets als een bed en ontbijt. Dikwijls is het in een privaat huis waarvan de eigenaar een kamer ter beschikking stelt maar een ontbijt is niet altijd mogelijk.

10. Camping

Het Spaanse woord voor een camping is camping. Er zijn campings over gans Spanje verspreid en zij hebben een groot verschil in aanbod. De campings in noord Spanje aan de Costa Brava is het dichtstbevolkte gebied op de campings.
Website Info Camping

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.