Tamborradas, drummen in Spanje

  1. Algemeen
  2. Kenmerken
  3. Locaties

1.Algemeen

Een tamborrada of tamborada is een grote concentratie van drummers, die allemaal tegelijkertijd, langdurig, intens en ritmisch spelen, zowel overdag als ’s nachts, in openbare ruimtes in steden en dorpen.

Het is een typische rituele viering en het is tevens toeristisch interessant voor een aantal Spaanse steden.

Veel tamboradas maken deel uit van de katholieke viering van de Heilige Week en ze hebben een speciale betekenis afhankelijk van de plaatsen, dagen en tijden waarop ze worden uitgevoerd, zoals het geval is bij de Tamborada de Semana Santa in Hellín.

Er is ook een militaire oorsprong, zoals in het geval van de Tamborada van San Sebastián.

In 2018 zijn de Tamboradas door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van het Werelderfgoed.

2. Kenmerken

De vervaardiging van de instrumenten, evenals de kleding die in de tamboradas wordt gebruikt, is volledig handgemaakt, in verschillende maten, samenstelling en de manier waarop ze worden gebruikt. De drums zijn onderverdeeld in twee typen: de ton (barril) en de drum.

De vervaardiging van instrumenten en kleding stimuleert de ontwikkeling van een rijk lokaal ambacht waarin families in het algemeen, en meer specifiek vrouwen, een belangrijke rol spelen. Bovendien verstevigt de viering van gemeenschappelijke maaltijden in openbare ruimtes de co-existentie tussen de leden van de gemeenschappen die het hele jaar door deze rituele festiviteiten voorbereiden.

De meest ervaren leden van de groepen zijn verantwoordelijk voor het overdragen van de kunde en kennis aan de meest onervaren jongeren. Zij brengen aan de jongeren een sterk gevoel van het behoren tot de groep over en daarnaast brengen zij hen een diepe identificatie bij met dit collectieve ritueel.

De intergenerationele overdracht wordt ook uitgevoerd door de organisatie van nationale en kindertamboradas, verschillende wedstrijden en workshops om te kennis over te dragen of om traditionele kleding te maken en te borduren.

3. Locaties

Castilla-La Mancha

  • Caudete (Albacete)

Als onderdeel van de paasviering wordt de Tamborrada georganiseerd op de avond van de heilige dinsdag. Het is een jonge groep in deze gemeente, aangezien deze viering slechts sinds 2004 plaatsvindt, maar er is een grote deelname van de bevolking. Een groot deel van de nacht klinken de drums onophoudelijk in deze stad in Albacete.

  • Hellín (Albacete)
Foto: tamborada in Hellin met de drums en tunieken

Begoma

De tamboradas van de Heilige Week in Hellín brengen ongeveer 25.000 drummers samen, individueel en in groepen of peñas. Hij vond zijn oorsprong in de processies, aangezien de heilige, San Vicente Ferrer, de gewoonte had om zijn processies te leiden met twee drummers die de passage van de boetelingen aankondigden, zodat het publiek niet zou storen. Zo begon het gebruik van het drummen onder de Hellineros.

Dit muziekinstrument is zo belangrijk dat het een ambachtelijke activiteit heeft voortgebracht. Vóór deze datum wijden een aantal bewoners zich aan het bouwen of herstellen van de drums, waarvan de echo in die tijd essentieel zal zijn.

De trommels gaan tussen het onophoudelijke en oorverdovende “gebrul” van de duizenden trommels, en zij kunnen ook genieten van de tentoonstellingen en het bespelen van de trommels door de verenigingen om het publiek met hun spel te imponeren.

De tamboradas van Hellín hebben verschillende belangrijke momenten, een daarvan is de klim naar Golgotha tijdens de vroege uren van Goede Vrijdag. Nadat zij de hele nacht op de trommels hebben gespeeld, klimt men tijdens de processie naar boven.

Het andere geweldige moment is de stilte die plaatsvindt op Paaszondag, wanneer meer dan 30.000 mensen zwijgen, inclusief de drummers, om getuige te zijn van de ontmoeting tussen de beelden van Onze Lieve Vrouw van Smarten en de verrezen Christus. Eenmaal de ontmoeting heeft plaatsgevonden barst er een oorverdovend lawaai los als symbool van de vreugde door de wederopstanding.

  • Tobarra (Albacete)
Foto: monument voor de tamboer

Soniamonje23

Hier is de tamborada een onderdeel van hun Semana Santa. Deze gemeente is de plaats met de meeste speeluren in Spanje: 104 uur zonder onderbreking (dat is van 16.00 van de Heilige Woensdag tot 24.00 op Paaszondag. De drummers uit Tobarreño voeren hun typische spel individueel uit, tijdens massa-evenementen (de schooltrommel, bijeenkomsten georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van de Trommel en de slotact) of in groep of vereniging. De trommel is de grote protagonist en het onderscheidende element van deze stad.

Aragon

Kenmerkend voor de Heilige Week in de provincie Teruel. De Rompidas de la hora de Calanda, Andorra en Hijar zijn zeer bekend en er is een grote deelname van deelnemers uit de regio. Tijdens de Heilige Uren is er een grote deelname van de plaatselijke bevolking. De Aragonese filmregisseur Carlos Saura vereeuwigde deze gebeurtenis die typerend is voor de geboorteplaats van de regisseur Luis Buñuel in de film Peppermint Frappé.

Murcia

Als onderdeel van de Semana Santa in de regio Murcia.

Baskenland

In het Baskisch (Euskera) is het een Danborrada.

  • Guipúzcoa

Guipúzcoa is het toneel van enkele van de beroemdste tamborrada’s in Spanje: de Tamborrada de San Sebastián (20 januari – San Sebastián). Ook opmerkelijk zijn de tamborrada van Éibar (23 juni – San Juan) en Azpeitia (San Sebastián, 20 januari).

De vertoningen van San Marcial in Irún (30 juni – San Marcial) en Fuenterrabía (8 september – Maagd van Guadalupe) zijn geen echte tamboradas, maar, zoals de naam al aangeeft, zijn het shows, waarin de drums, in een beperkt aantal aanwezig zijn, vergeleken met de rest van de deelnemers. Zij voeren enkel de begeleiding uit en dat is hier hun ware roeping.

  • Álava

Op 28 april, met het feest van de patroonheilige van Álava (San Prudencio), wordt de “Tamborrada” gehouden in Vitoria, waar de gastronomische verenigingen van de stad aan deelnemen.

Valenciaanse Gemeenschap

  • Alcira (Valencia)

In Alcora (Castellón) heet het Rompida de la Hora en vindt plaats op Goede Vrijdag om 12.00 uur, waarin na de stilte meer dan duizend trommels en bastrommels het geluid van de klokken in een groot percussiegeluid bedekken, gelijktijdig en ritmisch. De viering heeft hier een dubbele betekenis: ze is religieus van inslag en de viering symboliseert de catastrofe die de Bijbel vertelt na de dood van Christus. Sociaal, symboliseert het de diversiteit van de mensheid, door de verschillende gekleurde gewaden, verenigd en zonder vooroordelen. Daarnaast zijn de afgelopen jaren de fondsen die zijn ingezameld met promotieartikelen naar verschillende ngo’s gegaan.

Andalusië

In Zújar (Granada) is het een jubelende en buitengewone bijeenkomst van enkele honderden jonge mensen die, beginnend vanaf de Plaza Mayor, met hun trommels door Villa Zújar paraderen als voorspel naar de Fiestas de Morosy Cristianos en Diablos de la Villa die worden gevierd ter ere van de Virgen de la Cabeza tijdens het laatste weekend van april.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.