Top 7 van Spaanse natuurwonderen en nog enkele suggesties

Lijstjes maken is in veel landen een nationale sport en die kennen ze dus ook in Spanje. Daarom besloot de verzekeringsmaatschappij Allianz een wedstrijd te houden waarbij men kon kiezen voor de “7 maravillas naturales de España”. Iedereen kent de zeven wereld natuurwonderen zoals de Grand Canyon en de Niagara watervallen maar deze lijst gaat dus enkel over Spanje.

De deelnemers konden via de website en via tweets stemmen en zo waren er meer dan 80.000 stemmers via de website en meer dan 5.000 mensen stuurden een tweet. Zij hadden de mogelijkheid om uit een lijst van 20 mooie plaatsen er 7 uit te kiezen die dan op de lijst van de “7 maravillas naturales” kwamen staan.

 1. Gaztelugatxe (Baskenland)
 2. Natuurpark Somiedo (Asturië)
 3. Natuurpark Cabo de Gata (Andalusië)
 4. Las Médulas (Castilla y León)
 5. Natuurpark Las Lagunas de Ruidera (Castilla La Mancha)
 6. Fuente Dé (Cantabrië)
 7. La Playa de las Catedrales (Galicië)
 8. Extra’s

1. Gaztelugatxe (Baskenland)

Gaztelugatxe is een klein eilandje voor de kust van Bermeo in het Baskenland. Op het kleine eilandje staat een kapel die in de tiende eeuw gebouwd werd ter ere van San Juan en de bouw wordt toegeschreven aan de Tempeliers. De brug naar het kapelletje is spectaculair en ook de panoramische uitzichten vanaf het eiland zijn meer dan de moeite waard.

Foto: Gaztelugatxe gezien vanaf de kust

Clementp.fr

De strategische locatie van het eilandje gaf het een belangrijke rol in de geschiedenis. Zo was het een van de plaatsen waar de Heer van Biskaje, Juan Núñez de Lara, in 1334 weerstand bood aan Alfonso XI, Koning van Castilië.

In 1594 werd het aangevallen door de Hugenoten uit La Rochelle die het innamen en de bewaarder doodden. In de achttiende eeuw werd het aangevallen door Engelse troepen en tijdens de Spaanse Burgeroorlog was hier in de nabijheid de Slag van Matxitxako.

Meer informatie en het Spaans, Engels, Frans, Duits en Euskera: Gaztelugatxe

2. Natuurpark Somiedo (Asturië)

Het Parque Natural de Somiedo is gelegen in de Cordillera Cantábrica, het Asturische berggebied. In het natuurpark zijn belangrijke bossen te vinden met beuken, eiken en essen. Ook zijn er nog beren, wolven, wilde zwijnen en herten te vinden waarvan de bekendste soorten in het gebied de Cantabrische bruine beer (een ondersoort van de bruine beer) en het auerhoen zijn.

Hier vinden we ongeveer 1.125 soorten vaatplanten en 180 soorten gewervelde dieren. Daardoor is Somiedo een prachtig gebied om in te wandelen en te genieten van de natuur. In 2000 werd het natuurgebied door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Meer informatie in het Spaans: Parque Natural de Somiedo

3. Natuurpark Cabo de Gata (Andalusië)

Het Parque Natural Cabo de Gata is gelegen in de regio Andalusië, in de provincie Almería en nabij de stad Nijar. De naam Cabo de Gata heeft een Fenicische oorsprong maar is nu een prachtig natuurgebied en een van de weinige Spaanse kustgebieden die nog niet is volgebouwd met hotels, huizen enz.

Het is een gebied van vulkanische oorsprong en het heeft een oppervlakte van 45.663 ha. Het is tevens een beschermd Nationaal Park en het is het grootste beschermde kustgebied van Andalusië.

Het park omvat een gevarieerd gebied van kustduinen, stranden, steile kliffen, zoutpannen, een aanzienlijke waterwereld van 12.200 ha, zoutmoerassen, in het binnenland gelegen droge, dorre steppen en droge rivierbeddingen. Dit natuurpark is in 1997 benoemd tot UNESCO Biosfeerreservaat en het park herbergt een buitengewone rijkdom aan de dierenwereld, inclusief vele zeldzame en inheemse planten.

Opvallend is de Faro de Gata, de vuurtoren die gebouwd werd in 1863 en 18 meter hoog is.

Meer informatie in het Spaans en het Engels: Parque Natural Cabo de Gata

4. Las Médulas (Castilla y León)

Las médulas zijn gelegen in de provincie León en zijn van oorsprong oude Romeinse goudwinningsmijnen. Nu zijn deze compleet bedekt met kastanje- en eikenbossen waardoor het natuurgebied een spektakel van kleuren wordt in de lente- en herfstmaanden. In de Romeinse tijd waren de Médulas de grootste goudmijnen van het hele Romeinse Rijk maar momenteel is het een gebied wat door UNESCO uitgeroepen is tot Werelderfgoed.

Foto: Las Medulas

Nieves Caridad Gómez

Meer informatie in het Spaans, Engels en Frans: Las Médulas en in het Nederlands op deze site.

5. Natuurpark Las Lagunas de Ruidera (Castilla La Mancha)

Het Parque Natural de Las Lagunas de Ruidera is een natuurgebied vol met bossen en vijftien lagunes/meren langs de oude rivieren Pinilla en Guadiana Viejo. In het natuurpark bevinden zich ook de grotten van Montesinos, bekend vanwege het Don Quichote verhaal.

Meer informatie in het Spaans: Parque Natural de Las Lagunas de Ruidera

6. Fuente Dé (Cantabrië)

Fuente Dé is een natuurgebied in het Picos de Europa gebergte in de deelstaat Cantabrië. Het uitzichtspunt Fuente Dé kan al lopend bereikt worden maar ook met een steile kabelbaan waarbij men op 800 meter hoogte kan genieten van geweldige vergezichten en een spectaculaire gletsjer. Op het einde van de kabelbaan komt men op de Mirador del Cable en van daaruit ziet men het hele gletsjerdal en de hoogvallei van de Deva. Een pad leidt hier naar de Aliva hut en de indrukwekkende Horcados Rojos, rechtopstaande verweerde karsrotsen.

Foto: Fuente Dé

Johan N

Meer informatie in het Spaans: Fuente Dé

7. La Playa de las Catedrales (Galicië)

Het strand A Paraia Das Catedrais (Playa de las Catedrales) bevindt zich in de provincie Lugo in de plaats Ribadeo. De regio Galicië staat net zoals Asturië en Cantabrië bekend om de geweldige stranden en dit strand is zo spectaculair vanwege de gebogen rotsformaties waaronder men kan lopen wanneer de zee op haar laagste punt is. Het strand wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht en het is op sommige momenten dan ook een komen en gaan van wandelaars en dagjesmensen. Helaas speelt het weer niet altijd mee en dient men soms de stranden in de regen te aanschouwen. Doe in alle geval navraag naar de getijden want het strand is alleen te bezoeken bij laag tij.

Meer informatie in Spaans, Gallego en Engels: Playa de las Catedrales

8. Extra’s

Maar naast de zeven gekozen Spaanse natuurwonderen zijn er nog veel mooie gebieden en bezienswaardigheden te vinden in het land. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Cuevas de Drach: Een aantal grotten op Mallorca met het grootste onderwatermeer van Europa. Meer informatie. De website is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Pools en Russisch.
 • Torcal de Antequera: Grillige rotsformaties in de provincie Málaga. Meer informatie in het Spaans en Engels. Ook op deze site kan men in het Nederlands meer informatie vinden.
 • Montserrat: Niet alleen bekend vanwege het klooster maar ook vanwege de rotsformaties en mooie natuur. Gelegen op 50 kilometer van Barcelona. Meer informatie. De site is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Engels, Frans, Duits, Portugees, Pools en Russisch.
 • Parque Nacional de Doñana: Een prachtig natuurgebied in Andalusië met een oasis aan rust en vele diersoorten waaronder de Iberische Lynx. Meer informatie in het Spaans. Ook op deze site kan men in het Nederlands meer informatie vinden.
 • Parque Nacional de las Islas Atlanticas: Een gebied van prachtige eilandjes voor de kust van Galicië met als bekendste het eiland Ciés met prachtige witte stranden en palmbomen. Meer informatie in het Spaans, Engels, Frans, Duits, Portugees en Galego. Ook op deze site kan men in het Nederlands meer informatie vinden.
 • Parque Nacional de Timanfaya: Een vulkaangebied op het Canarische Eiland Lanzarote. Meer informatie in het Spaans, Frans, Engels, Italiaans en Duits. Ook op deze site kan men in het Nederlands meer informatie vinden.
 • Parque Natural de Teide: De hoogste berg van Spanje is te vinden op Tenerife. Meer informatie in het Spaans, Euskera, Galego, Catalaans, Engels, Frans en Duits. Ook op deze site kan men in het Nederlands informatie vinden.
 • Parque Natural de la Albufera: (Albufera = Arabisch voor Kleine Zee) Een gebied van grote ecologische waarde in Valencia. Meer informatie in het Spaans en Valenciaans.
 • Rio Tinto: Oud mijngebied in de provincie Huelva bekend vanwege de rode en gele kleur van het water en rotsen. Meer informatie in het Spaans.
 • Selva de Irati: Een van de grootste bossen van Europa en het grootste bos van Spanje is te vinden in Navarra. Meer informatie in het Spaans, Euskera, Engels en Frans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.