Veilig met de auto naar het zuiden

  1. Algemeen
  2. Neem voldoende water mee
  3. Vermijd de spits
  4. Zet uw ramen even open na vertrek
  5. Parkeer en pauzeer in de schaduw
  6. Sta je toch langdurig in een file, zet de verwarming van de wagen op
  7. Leg een handdoek over je stuur
  8. Voorzie je toch op een panne

1.Algemeen

Terwijl Belgen en Nederlanders aan hun grote uittocht naar het zuiden beginnen, meten ze in het zuiden recordtemperaturen.

Kan het wel veilig zijn om met temperaturen van boven de 40 graden in de file te staan na een rit van meer dan acht uur?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk nee. Vanaf 27°C kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Rijden in een wagen met een te hoge binnentemperatuur heeft eenzelfde risicofactor als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35°C komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed.

Hierna volgen een aantal tips om toch zo veilig mogelijk naar het zuiden te rijden.

2. Neem voldoende water mee

De belangrijkste maatregel maar toch de logica zelve natuurlijk: neem voldoende water mee in de wagen, zodat je ook voorbereid bent als je door file onverwacht langer onderweg bent. Koop eventueel een spuitbus met water (spray) om het gezicht even te verfrissen zonder u te veel nat te maken. Wie lang fris water wil, kan de flesjes thuis eerst (gedeeltelijk) invriezen.

3. Vermijd de spits

Filerijden in de hitte is nooit aangenaam en dat is het ook niet voor je auto. Kan je wachten tot zondag, doe het dan, zo vermijd je de ergste files en probeer ook om niet ’s nachts te rijden. Men kan zo wel de ergste hitte vermijden maar weinig mensen zijn gewoon om ’s nachts te werken.

4. Zet uw ramen even open na vertrek

Als je na de pauze met een hete auto vertrekt, zet je best de ramen open. Schakel de airco pas in nadat de motor gestart is, maar het mag dan wel meteen op volle kracht terwijl de ramen nog open staan. Zodra de ergste warmte uit de auto is, doe je de ramen dicht en zet je de airco op de normale stand.

5. Parkeer en pauzeer in de schaduw

Pauzeer voldoende en parkeer je auto dan best in de schaduw, anders wordt het binnen erg warm. Ikzelf rijd meestal twee uur en dan ga ik aan de kant of op een parking staan.

6. Sta je toch langdurig in een file, zet de verwarming van de wagen op

Sta je bij heet weer in de file? Dan zet je beter de airco af en zelfs de verwarming aan. Het is ook niet evident om tijdens een hittegolf de motor koel te houden. Tijdens het rijden zorgt de wind nog voor verkoeling. Maar als je stilstaat, moet de koeling gebeuren met de koelvloeistof. Door de airconditioning af te zetten en de verwarming aan te zetten, wordt het wel warmer in de auto maar kan de koelvloeistof makkelijker afkoelen.

Als de wijzer op je dashboard aangeeft dat je motor echt oververhit dreigt te raken,dan zet je de verwarming best op maximale blaasstand. Zet dan wel je ramen naar beneden, zodat de temperatuur in de auto niet te hoog oploopt.

7. Leg een handdoek over je stuur

Als het niet lukt om in de schaduw te parkeren, dek je de voorruit best af met een scherm. Anders zal de temperatuur vlug oplopen tot een stuk boven de 60 graden, Als je geen scherm hebt, kan je het stuur, tijdens je pauze, ook afdekken met een handdoek.

8. Voorzie je toch op een panne

Leg een paraplu in je kofferbak. Wanneer je pech krijgt, moet je de auto uit en met een paraplu sta je dan niet onbeschermd in de brandende zon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.